فواید عسل برای سلامتی

فواید عسل برای سلامتی

فواید عسل برای سلامتی

از زمان‌های بسیار قدیم از عسل به عنوان غذا و دارو استفاده می‌شده است .

عسل فواید بسیاری برای بدن و سلامتی دارد .

این ماده شیرین که توسط زنبورها از شهد گل‌ها تهیه می‌شود ، سرشار از مواد مقوی است .

عطر ، طعم و خاصیت عسل با توجه به نوع گل می‌تواند متفاوت باشد .

عسل در کنار ارزش غذایی خود ، خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی‌کننده دارد که علم پزشکی توانسته کاربردهای درمانی عسل را به اثبات برساند .

در ادامه همراه باشید تا با فواید و مضرات عسل برای بدن و سلامتی آشنا شوید .

عسل و ارزش غذایی آن

عسل دارای مقادیر زیادی تک‌قندی ( مونوساکارید ) ، فروکتوز و گلوکز است که ۷۰ تا ۸۰ درصد شیرینی عسل را تامین می‌کنند .

ارزش غذایی عسل انواع املاح‌های معدنی ، ویتامین‌ها ، آنزیم‌ها ، قندها ، اسیدها و پروتئین‌ها را شامل می‌شود .

این ماده خوراکی شیرین و طبیعی سرشار از ویتامین C ، B2 ، B6 ، B3، کلسیم ، آهن ،

منیزیم ، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، روی ، کربوهیدرات ، پروتئین و اسیدفولیک است .

به همین دلیل می‌توان گفت که ارزش غذایی عسل بسیار بالاست و بی دلیل نیست که عسل را یک ماده مقوی و البته طبیعی می‌نامند .

هرچند ترکیبات و ارزش غذایی عسل با توجه به شهد گل‌ها و تغذیه زنبورعسل می‌تواند متفاوت باشد .

فواید عسل و خواص آن

از گذشته تا امروز از عسل  به عنوان یک داروی شفابخش استفاده می‌شده است ، چرا که خواص و فواید بسیاری دارد .

علم امروز هم بسیاری از فواید عسل و خواص آن را بررسی و اثبات کرده است .

به همین دلیل می‌توان عسل را یک ماده مفید و مقوی برای سلامتی  و بدن دانست .

از عسل برای درمان طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها استفاده می‌شود .

داروهای بسیاری با عسل تولید می‌شود و همچنین می‌توان با مصرف یا مالش آن روی پوست هم از خواص درمانی آن بهره برد .

بااین‌حال بهتر است که پیش از مصرف فواید و مضرات عسل را شناخت .

عسل در درمان استرس ، ضعف ، مشکلات خواب ، مشکلات بینایی ، تنفس سخت ، درد دندان ،

سرفه و آسم ، سکسکه ، زخم معده ، اسهال ، فشار خون بالا ، چاقی ، اگزما ، سوختگی و زخم موثر است .

در ادامه بعضی از فواید و خواص درمانی عسل را بررسی می‌کنیم :

۱. التیام زخم‌ها و سوختگی‌ها

از زمان مصر باستان از عسل برای درمان زخم‌ها و سوختگی‌ها به صورت موضعی استفاده می‌شده است و در حال حاضر هم

همچنان استفاده از عسل برای درمان زخم‌ها بسیار رایج است .

بعضی تحقیقات نشان داده است که استفاده از عسل روی زخم‌ها می‌تواند اثر مثبتی داشته و آن‌ها را بهبود دهد .

همچنین عسل می‌تواند به بهبود سوختگی‌ها ،‌ زخم پای افراد مبتلا به دیابت و آثار زخم پس از جراحی کمک کند .

این قدرت ترمیم‌کنندگی عسل به خاطر خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی آن است .

همچنین می‌توان از عسل برای درمان بیماری‌های پوستی مثل ضایعات تبخال و صدفک ( پسوریازیس ) هم استفاده کرد .

بااین‌حال هنوز مدارک کافی برای اثبات این ادعا و فواید و خاصیت عسل در التیام زخم‌ها و سوختگی‌ها وجود ندارد .

۲. کاهش مدت زمان اسهال

با کمک عسل می‌توان شدت و مدت زمان اسهال را کاهش داد .

عسل می‌تواند جذب آب و پتاسیم را در بدن افزایش دهد و به همین دلیل در زمان اسهال موثر خواهد بود .

تحقیقاتی که در لاگوس ، نیجریه هم انجام شده است ، نشان می‌دهد که عسل می‌تواند

فعالیت پاتوژن‌ها را که باعث اسهال می‌شوند را در بدن متوقف کند.

۳. جلوگیری از رفلاکس اسید معده

بر اساس تحقیقات عسل با پوشش مری و معده می‌تواند از رفلاکس اسید و غذای هضم نشده به سمت بالا جلوگیری کند .

به همین دلیل عسل می‌تواند خطر ابتلا به رفلاکس اسید معده در دستگاه گوارشی را کاهش دهد .

رفلاکس معده باعث سوزش قلب و التهاب می‌شود .

۴. خاصیت آنتی اکسیدانی

عسل حاوی مقادیر بسیاری آنتی اکسیدان است که می‌تواند به کاهش خطر حملات قلبی ، ‌سکته مغزی و در درمان بعضی از سرطان‌ها موثر واقع شود .

همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی عسل برای سلامت چشم‌ها مفید و موثر است.

۵. دیابت

بعضی تحقیقات نشان داده است که عسل در بهبود علائم بیماری قلبی در افراد مبتلا به دیابت موثر است .

بااین‌حال عسل می‌تواند سطح قند خون در افراد دیابتی را افزایش دهد ، پس نمی‌تواند مصرف آن برای افراد دیابتی سالم باشد .

به همین دلیل افرادی که به دیابت مبتلا هستند، پیش از مصرف عسل باید با پزشک خود مشورت کنند .

۶. فشار خون

فشار خون از عوامل مهم در بیماری‌های قلبی است که عسل می‌تواند در کاهش آن موثر باشد .

خاصیت آنتی اکسیدانی عسل می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند .

۷. بهبود کلسترول

از دیگر فواید عسل می‌توان به بهبود کلسترول اشاره کرد ، چرا که عسل تاثیر مثبتی  بر میزان کلسترول در بدن دارد .

عسل با افزایش سطح کلسترول HDL «خوب» به کاهش متوسط سطح کلسترول LDL «بد» کمک می‌کند .

۸. کاهش تری گلیسیرید

تری گلیسیرید بالا از عوامل خطرناک برای بیماری‌های قلبی و دیابت نوع ۲ است که با ضخیم کردن

دیواره عروق قلبی ، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی ، سکته قلبی و مغزی را افزایش می‌دهد .

تحقیقات متعددی نشان می‌دهد که عسل می‌تواند سطح تری گلیسیرید را کاهش دهد .

به همین دلیل یک جایگزین مناسب و سالم برای قند و شکر خواهد بود .

۹. افزایش جریان خون

عسل حاوی آنتی اکسیدان و فنولیک‌ها ( یا فنل‌ها ) است که می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهند .

این ترکیبات مفید می‌توانند به گشاد شدن رگ‌ها کمک کرده و درنهایت باعث بهبود جریان خون شوند .

با افزایش و بهبود جریان خون در بدن، خطر لخته شدن خون کاهش پیدا کرده و می‌تواند از سکته قلبی و مغزی جلوگیری کند .

۱۰. کاهش سرفه در کودکان

سرفه در کودکانی که مبتلا به عفونت‌های تنفسی فوقانی هستند ، یک مشکل رایج است که می‌تواند

روی کیفیت زندگی آن‌ها و والدینشان اثرگذار باشد .

اما همیشه داروهای شیمایی موثر نیستند و حتی می‌توانند عوارض جانبی داشته باشند ، بااین‌حال عسل به عنوان یک ماده طبیعی می‌تواند

در کاهش سرفه در کودکان مفید باشد .

بر اساس تحقیقات ، عسل در کاهش علائم سرفه و بهبود خواب کودکان موثر است .

البته فراموش نکنید که نباید به کودکان زیر ۱۲ ماه عسل بدهید .

عسل فقط برای کودکان بالای یکسال می‌تواند یک مهارکننده طبیعی سرفه و بی‌خطر باشد .

مضرات عسل

عسل همانطور که سرشار از مواد مقوی است و ارزش غذایی بالا و فواید بسیاری دارد ، می‌تواند شامل عوارض جانبی و مضراتی هم باشد .

به همین دلیل شناخت فواید و مضرات عسل اهمیت دارد ،

چرا که مصرف بیش از حد عسل می‌تواند باعث ایجاد مشکلات و ناراحتی‌هایی شود .

همچنین مصرف عسل برای کودکان می‌تواند خطرناک باشد .

در ادامه بعضی از مضرات عسل را بررسی می‌کنیم :

۱. مصرف بیش از حد

درست است که عسل شیرین و خوشمزه است و می‌تواند جایگزینی سالم برای شکر و قند باشد ، اما بااین‌حال در مصرف آن نباید زیاده‌روی کنید ؛

چرا که عسل کالری و قند دارد و اگر بیش از حد عسل مصرف کنید ، می‌تواند عوارض جانبی برای شما به همراه داشته باشد .

مصرف بیش از حد عسل به خاطر دارا بودن کالری و قند می‌تواند باعث افزایش وزن ، پوسیدگی دندان و افزایش سطح قند خون شود .

همچنین فروکتوز موجود در عسل اگر بیش از حد جذب بدن شود ، می‌تواند باعث ایجاد ناراحتی در شکم و معده شود .

2. مصرف عسل برای کودکان

عسل دارای باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم است که می‌تواند در نوزادان زیر ۱۲ ماه  باعث بوتولیسم شود .

این بوتولیسم برای نوزاد سمی است و باعث تنگی نفس ، از دست دادن کنترل ، افتادگی پلک و اختلال در عملکردهای حرکتی و دستگاه عصبی می‌شود .

به همین دلیل نباید به نوزادان زیر یکسال عسل داد ، چرا که نه تنها برای آن‌ها مفید نیست بلکه مضراتی هم دارد .

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.