موم زنبور عسل چیست؟

کاربرد موم زنبور عسل

موم زنبور عسل چیست؟

بعد از عسل ، موم مهم‌ترین فرآورده‌ی زنبور عسل به شمار می‌آید .

موم زنبور عسل از شان عسل تهیه می‌شود .

موم عسل می‌تواند رنگ‌های متنوعی از سفید تا زرد و قهوه‌ای داشته باشد .

این تنوع رنگ در موم عسل به دلیل تغذیه زنبور عسل از انواع گرده‌های گل است .

از موم عسل در غذاها و نوشیدنی‌ها به عنوان یک ماده سفت کننده استفاده می‌شود .

همچنین موم زنبور عسل فواید و خواص درمانی بسیاری دارد .

کاهش کلسترول ، تسکین درد ، درمان التهاب و تورم ، عفونت‌های قارچی و بیماری‌های پوستی بعضی از خواص درمانی موم عسل است .

همچنین به دلیل خاصیت سفت کنندگی و رایحه‌ای که دارد ، از موم در تهیه لوازم آرایشی ، عطرها و صابون‌ها استفاده می‌شود .

در ادامه همراه باشید تا با کاربرد موم زنبور عسل بیشتر آشنا شوید .

موم زنبور عسل چیست؟

موم زنبور عسل از غدد قسمت شکم زنبورهای کارگر ترشح می‌شود .

موم تازه شفاف و بی‌رنگ است که پس از جویدن گرده‌های گل توسط زنبورهای کارگر و ترکیب با آن ، رنگ به خود می‌گیرد .

رنگ موم عسل نسبت به نوع گرده گل می‌تواند از سفید تا زرد و قهوه‌ای باشد .

معمولا ترکیب با صمغ‌ها و روغن‌های گرده گل‌ها باعث زرد شدن و قهوه‌ای شدن موم می‌شود .

زنبور عسل از موم برای ساختن سلول‌های موجود در شان عسل استفاده می‌کند .

این سلول‌ها محل ذخیره عسل و زندگی لاروها هستند .

مومی که محل زندگی لاروهاست ، معمولا رنگ تیره‌تری دارد .

به‌طورکلی موم عسل دارای ناخالصی است و پیش از استفاده حتما باید پردازش شود .

زنبورداران برای استخراج عسل و موم آن ، کلاهک هر شان را با یک وسیله تیز مانند چاقو می‌برند .

موم ساختاری خشک و سفت دارد و در اثر حرارت ذوب شده و تغییر رنگ می‌دهد .

استرهای اسید چرب ، هیدورکربن ، مونواسترها و الکل‌های بلند زنجیره از ترکیبات شیمیایی موجود در موم هستند .

به دلیل آنکه مونواسترهای موم زنبور عسل در معده انسان به مقدار خیلی کمی تجزیه می‌شود ،

این فرآورده زنبور عسل خیلی ارزش غذایی بالایی برای مصرف به عنوان خوراکی ندارد .

خواص و کاربرد موم زنبور عسل

موم عسل کاربردهای فراوانی دارد .

از این موم در تولید غذا، لوازم آرایشی و داروهای پزشکی استفاده می‌شود .

سه نوع محصول از موم به دست می‌آید که هرکدام فواید و کاربرد خاص خود را دارند .

موم زرد ، موم سفید و موم نهایی این سه محصول هستند .

موم زرد ، همان مومی است که مستقیما از شان عسل به دست می‌آید و معمولا همراه با عسل به عنوان خوراکی فروخته می‌شود .

این موم زرد را می‌توان به عنوان خوراکی همراه با عسل مصرف کرد ، درست است که بافت سختی دارد اما در بدن انسان نرم می‌شود .

به‌طورکلی موم و موم زرد ارزش غذایی چندانی به عنوان یک خوراکی ندارند .

موم سفید ، مومی خالص و پردازش شده است که ناخالصی‌های موم را از آن حذف می‌کنند .

این نوع موم پردازش و خالص شده در تهیه غذا ، لوازم آرایشی و درمان بیماری‌ها کاربرد دارد .

موم نهایی ، مومی است که با الکل تیمار می‌شود .

کاربرد غذایی موم زنبور عسل

موم عسل را می‌توان به عنوان یک خوراکی مصرف کرد .

همچنین برای محافظت از مواد خوراکی در برابر هوا و کپک زدن ، از موم زنبور عسل استفاده می‌شود .

به‌طورکلی موم عسل خاصیت سفت کنندگی دارد و برای همین برای سفت کردن بافت مواد غذایی کاربرد دارد .

همچنین از موم به عنوان یک ترکیب طبیعی در آدامس هم استفاده می‌شود .

فواید و خواص درمانی موم زنبور عسل

از موم زنبور عسل به خاطر خواصی که دارد در درمان بیماری‌هایی همچون

شقاق مقعدی ، سوختگی ، خارش پوست ، بثورات پوستی ، بواسیر ، زخم‌های داخل دهان ، کلسترول بالا ، درد ، سکسکه و اسهال استفاده می‌شود .

برای مثال برای بهبود مشکلات پوستی می‌توان مقداری موم را روی محل زخم یا خارش مالید .

همچنین برای تسکین درد می‌توان مقداری موم عسل را به عنوان خوراکی مصرف کرد .

در داروهای متنوعی هم برای درمان این بیماری‌ها ، موم زنبور عسل به عنوان یک ترکیب طبیعی وجود دارد .

کاربرد موم زنبور عسل در لوازم آرایشی

از موم زنبور عسل به خاطر خواصی که برای پوست و مو دارد در تولید لوازم‌های آرایشی

مثل کرم‌های پوست ، رژ لب و ماسک‌ها استفاده می‌شود .

موم عسل می‌تواند پوست را نرم و مرطوب کند و خاصیت ترمیم ‌کنندگی دارد .

مصارف خانگی موم عسل

در گذشته از موم عسل برای تولید شمع استفاده می‌کردند .

درحال حاضر هم موم زنبور عسل در صنعت شمع‌سازی کاربرد دارد .

همچنین این موم برای شفاف کردن و براق کردن سطوح چوبی ، تهیه بالم خانگی لب و ضدآب کردن کفش‌ها کاربرد دارد .

برای مثال اگر می‌توانید از موم زنبور عسل به عنوان یک لایه محافظ روی کفش خود استفاده کنید

تا آن را در برابر آب و سایر عوامل محیطی مقاوم‌تر کنید .

فقط کافی است که مقداری موم را روی کفش خود بمالید و اجازه دهید تا خشک شود .

برای پولیش کردن و براق کردن وسایل چوبی خود در منزل مثل مبلمان هم می‌توانید

مقداری موم زنبور عسل را با روغن نارگیل مخلوط کرده و آن را روی حرارت ذوب کنید .

سپس بعد از خنک شدن آن را روی پارچه قرار دهید و وسایل خود را به آرامی پولیش کنید .

آیا می‌توان موم عسل را خورد؟

مصرف خوراکی موم زنبور عسل بی‌خطر است و مضراتی ندارد .

به‌طورکلی می‌توان موم عسل را هم به عنوان خوراکی مصرف کرد و هم روی پوست قرار داد .

موم بافت سفت و چسبناکی دارد ، اما در بدن انسان پس از مصرف نرم می‌شود .

بااین‌حال موم زنبور عسل ارزش غذایی بالایی ندارد و نمی‌تواند جایگزین عسل شود .

در دوران بارداری و شیردهی هم پیشنهاد می‌شود که پیش از مصرف موم عسل ، با پزشک خود مشورت کنید .

بره موم چیست و چه تفاوتی با موم عسل دارد؟

بره موم ماده‌ای شبیه به موم زنبور عسل است اما با آن تفاوت دارد .

بره موم حالتی خمیری و چسبناک دارد و به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده

در درمان و پیشگیری از بیماری‌های بسیاری مثل سرطان و فشار خون موثر است .

به دلیل همین خاصیت ضد عفونی کنندگی ، بره موم در ابتدای کندو قرار دارد و مانع از ورود بیماری‌ها به داخل کندو می‌شود .

این ماده همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی داشته و ترکیبی از موم و رزین است که از جوانه گل‌ها تهیه می‌شود .

منبع                        https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-305/beeswax

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.