آیا عسل فاسد می‌شود؟

آیا عسل فاسد و خراب می‌شود

آیا عسل فاسد می‌شود؟

عسل یکی از قدیمی‌ترین خوراکی‌های جهان است که از هزاران سال پیش تاکنون مورد استقبال انسان‌ها بوده است .

این شیرین کننده طبیعی که خواص درمانی بسیاری دارد ،

فاسد نشده و اگر به درستی از آن نگهداری شود ، طعم و خواص خود را تا مدت‌ها حفظ می‌کند .

در ادامه همراه باشید تا ببینیم که

آیا عسل فاسد می‌شود؟ یا نه ؟

شرایط نگهداری عسل چگونه است ؟

شرایط نگهداری عسل سخت نیست و با رعایت بعضی نکات ساده می‌توانید به خوبی عسل را در خانه نگه دارید .

عسل را در ظروف شیشه‌ای با درب‌های محکم نگه دارید .

ظروف عسل خود را در محیطی خنک و خشک بگذارید .

بهترین دما برای نگهداری عسل 15 درجه سانتی‌گراد است .

اما به‌طورکلی دمای اتاق خنک از 15 تا 20 درجه سانتی‌گراد برای نگهداری عسل مناسب است .

بهتر است که عسل را در یخچال نگذارید .

چرا که فرایند رس بستن  در یخچال به سرعت اتفاق می‌افتد و بافت عسل سفت می‌شود .

اگر بافت عسل سفت شود، احتمالا برای نرم کردن آن به سراغ حرارت دادن عسل می‌روید .

اما باید به شما بگوییم که به هیچ عنوان نباید به عسل حرارت دهید و عسل نباید گرم شود .

چرا که حرارت ، عسل را به یک ماده سمی و خطرناک تبدیل می‌کند .

پس بهتر است که برای جلوگیری از سفت شدن عسل ، آن را خارج از یخچال نگهداری کنید .

از ورود اجسام آلوده همچون قاشق به داخل عسل خودداری کنید .

همچنین اگر احساس کردید که عسل شما آبکی شده ( میزان آب موجود در آن افزایش یافته )

و طعم متفاوتی گرفته ، از مصرف آن پرهیز کنید .

اگر عسل مدت زمان زیادی باقی بماند ، خراب می‌شود ؟

عسل یکی از قدیمی‌ترین خوراکی‌هایی است که انسان‌ها از هزاران سال پیش از آن استفاده می‌کنند .

در بعضی از کوزه‌های باستانی یافت شده در مقبره‌های مصر ، آثار عسل پیدا شده است .

عسل دارای خواصی است که باعث می‌شود مدت زمان طولانی بدون خراب شدن باقی بماند .

قند زیاد و رطوبت کم ، اسیدی بودن و آنزیم‌های ضد میکروبی تولید شده

توسط زنبورها در عسل ، مانع از فاسد شدن آن می‌شوند .

به‌طورکلی باید بگوییم که عسل تنها غذایی است که فاسد نمی‌شود و اگر مدت زیادی

هم باقی بماند خراب نخواهد شد .

البته با گذشت زمان ممکن است که رس ببندد و این رس بستن  اصلا اتفاق بدی نیست .

رس کردن یا بلوری شدن ، در زبان عامه مردم به اشتباه به شکرک زدن معروف شده ،‌

درحقیقت از ویژگی‌های عسل طبیعی است .

عسل طبیعی حتما رس می‌کند . عسل تقلبی شکرک میزند  .

اما اگر عسلی رس نکرد یعنی حتما تقلبی است .

زمان رس کردن عسل بستگی به رطوبت عسل، دمای محیط و میزان گلوکز عسل دارد .

عسل و شکر

چرا عسل فاسد نمی‌شود ؟

آیا عسل فاسد می‌شود؟

همان طور که در بالا هم اشاره کردیم ، وجود بعضی خواص در عسل باعث می‌شود

که این شیرین کننده طبیعی در طول زمان فاسد نشود .

۱. قند بالا و رطوبت کم

۸۰ درصد عسل از قند تشکیل شده است که می‌تواند مانع رشد بسیاری از انواع میکروب‌ها

مانند باکتری‌ها و قارچ‌ها شود .

قند زیاد در عسل به معنای  بالا بودن فشار اسمزی است .

فشار اسمزی یا فشار تورگور فشاری است که باید بر مایع وارد شود ،

تا مانع حرکت آن مایع از بین یک غشای نیمه تراوا ( دارای تراوایی نسبی ) شود .

بالا بودن فشار اسمزی در عسل باعث می‌شود که آب از سلول‌های میکروب‌ها

بیرون رفته و رشد و تولید مثل آن‌ها متوقف شود .

عسل حدود 17 تا 20 درصد از آب تشکیل شده و درنتیجه فعالیت آب در عسل بسیار کم است .

به همین دلیل هیچ تخمیر یا خرابی در عسل اتفاق نمی‌افتد .

همچنین با توجه به اینکه عسل کاملا متراکم است ، اکسیژن نمی‌تواند به راحتی درون آن حل شود .

این اتفاق مانع از رشد و تکثیر بسیاری از میکروب‌ها می‌شود .

۲. اسیدی بودن

pH عسل از 3/5 تا 4/5 متغیر است .

به طور میانگین pH عسل را می‌توان 3/9 در نظر گرفت که کاملا اسیدی است .

اسیدی بودن آن به دلیل وجود اسید گلوکونیک است ، که در فرایند تهیه شهد و تولید عسل

در این شیرین کننده ایجاد می‌شود .

در ابتدا تصور می‌شود که این خاصیت اسیدی بودن مانع از رشد میکروب‌ها می‌شود .

اما تحقیقات  انجام شده در انواع pH نشان داد که تفاوت معناداری در فعالیت ضد میکروبی

به دلیل اسیدی بودن عسل وجود ندارد .

با این‌حال محیط اسیدی عسل مانع از رشد باکتری‌های کورینه ‌باکتریوم دیفتری ، اشریشیا کلی ، استرپتوکوک و سالمونلا می‌شود .

به‌طورکلی عسل در از بین بردن باکتری‌های بسیار موثر است و به همین علت

از آن در درمان عفونت‌ها ، زخم‌ها و جای سوختگی استفاده می‌شود .

۳. آنزیم‌های ضد میکروبی

زنبورها هنگام تولید عسل ، آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز را درون شهد ترشح می‌کنند .

این آنزیم در حفظ عسل تاثیر دارد .

در فرایند تولید عسل ، گلوکز اکسیداز قند به اسید گلوکونیک تبدیل شده و همچنین ترکیبی

به نام هیدروژن پراکسید تولید می‌شود .

به نظر می‌رسد که این هیدروژن پراکسید به خواص ضد باکتریایی عسل کمک کرده

و از رشد میکروارگانیسم‌ها جلوگیری می‌کند .

عسل همچنین شامل پلی فنول‌ها ، فلاونوئیدها ، متیل گلیوکسال و پپتیدهای زنبور عسل است .

این ترکیبات روی خواص ضد باکتریایی عسل تاثیر داشته و مانع از خراب شدن آن می‌شوند .

چه زمانی عسل خراب و فاسد می‌شود ؟

با وجود خاصیت ضد میکروبی، اگر عسل به درستی نگهداری نشود ،

می‌تواند خواص خود را از دست داده و حتی مشکلاتی برای سلامتی انسان ایجاد کند .

۱. ممکن است آلوده باشد .

درست است که عسل خاصیت ضد میکروبی دارد ، اما بااین‌حال این امکان هم وجود دارد

که عسل حاوی میکروب هم باشد .

این میکروب‌ها ممکن است که از گرده‌ها ، گرد و غبار یا دستگاه گوارش زنبورها به عسل منتقل شوند .

به دلیل خاصیت ضد میکروبی ، مقدار آن‌ها در عسل کم خواهد بود و در آن تکثیر نخواهند شد ،

اما این به معنای نبودن ۱۰۰ درصدی میکروب در عسل نیست .

برای مثال عسل حاوی باکتری بوتولیسم است .

این باکتری اگر چه برای بزرگسالان هیچ خطری ندارد ، اما برای کودکان زیر یک سال

به شدت خطرناک بوده و می‌تواند باعث مرگ آن‌ها شود .

۲. ممکن است که حاوی ترکیبات سمی باشد .

هنگامی که زنبورها از شهد گل‌ها تغذیه می‌کنند ، ممکن است

که سموم این گل‌ها را هم جذب کرده و به عسل منتقل کنند .

به عنوان مثال عسل تولید شده از گل آزالیا زرد می‌تواند باعث سرگیجه ، حالت تهوع و مشکل

در ضربان قلب یا فشار خون شود .

۳. ممکن است که عسل تقلبی باشد .

معمولا برای افزایش حجم و کاهش هزینه‌ها ، زنبورها را با شربت‌های شکر از ذرت ، نیشکر و چغندر تغذیه کرده

یا این شربت را به محصول نهایی اضافه می‌کنند .

همچنین ممکن است که عسل را قبل از رسیدن آن ، برداشت کنند .

در چنین شرایطی میزان آب در عسل بیشتر بوده و می‌تواند باعث مشکلاتی شود .

۴. نگهداری نادرست، می‌تواند عسل را خراب کند .

اگر عسل به درستی نگهداری نشود ، ممکن است که خواص ضد میکروبی

خود را از دست بدهد و به مرور زمان خراب شود .

برای مثال اگر درب ظرف عسل باز بماند یا به خوبی بسته نشود ، ممکن است که آب موجود در عسل تخمیر شود .

همچنین باز بودن درب ، می‌تواند منجر به ورود میکروب‌ها و باکتری‌ها در عسل ‌شود .

گرم کردن عسل هم می‌تواند منجر به تولید HMF در عسل شده و آن را یه یک ماده سمی و خطرناک تبدیل کند .

عسل ترش شده چیست ؟

عسل ترش یک عسل واقعی نیست . چند سال پیش ادعا شد

که عسل ترش برای درمان سرطان بی‌نظیر است .

اما باید به شما بگوییم که این ادعا نادرست بوده و عسلی به نام عسل ترش نداریم .

البته در آمریکا عسلی با نام «چوب‌ ترش» به فروش می‌رسد

که این عسل طعم شیرینی داشته و اصلا ترش نیست .

عسل چوب ترش آمریکایی از شهد شکوفه درخت چوب بلوط تهیه می‌شود .

با این‌حال باید بگوییم که به ادعاهای نادرست درباره عسل ترش و خواص ضد سرطانی آن توجهی نکنید .

منبع نوشته آیا عسل فاسد می‌شود؟              https://www.thespruceeats.com/does-honey-go-bad-1388300

 

2 thoughts on “آیا عسل فاسد می‌شود؟

  1. فایقه ذاکر میگوید:

    خیلی خوب بود کاش راه تشخیص عسل طبیعی از عسل کارخانه ای را هم اضاقه میکردید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *