آیا عسل برای دیابت مفید است؟
افراد بسیاری از عسل به عنوان شیرین کننده خوراکیها و نوشیدنیها مثل چای و قهوه استفاده میکنند .
اما آیا افراد مبتلا به دیابت میتوانند عسل مصرف کنند و عسل برای دیابت خطرناک نیست ؟
باید بگوییم که در شرایط خاصی استفاده از عسل برای افراد دارای دیابت ایمن است و خطری ندارد .
افرادی که به دیابت مبتلا هستند ، باید کربوهیدرات و قند مصرفی خود را کنترل و مدیریت کنند .
این بدان معناست که آنها باید از مصرف شیرینی پرهیز کنند .
اما اگر این افراد در حد اعتدال از عسل مصرف کنند ، نه تنها برای آنها خطرناک نیست
بلکه به خاطر خاصیت ضد التهابی ، عسل برای کاهش عوارض دیابت هم موثر است .
عسل و ارزش غذایی آن
عسل یک مایع شیرین و طلایی رنگ است که توسط زنبورهای عسل از شهد گلها تهیه میشود .
شهد از ۸۰ درصد کربوهیدرات و ۲۰ درصد آب تشکیل شده است که در فرایند تولید عسل توسط زنبورها ، این آب از بین میرود .
هرچند عسل یک شیرین کننده طبیعی است اما یک قاشق چایخوری عسل کربوهیدرات و کالری بیشتری نسبت به شکر دارد .
یک قاشق غذاخوری عسل خام حدود ۶۰ کالری و ۱۷ گرم کربوهیدرات دارد .
عسل همچنین دارای ویتامینها و املاح معدنی بسیاری مثل آهن ، ویتامین سی ، منیزیم ، پتاسیم و کلسیم است .
این شیرین کننده طبیعی سرشار از آنتی اکسیدان بوده و در درمان بیماریهای بسیاری کاربرد دارد .
دیابت چیست؟
هر چیزی که ما میخوریم در دستگاه گوارش به گلوکز تجزیه میشود و انسولین موجود در بدن به سلولها کمک کرده
تا گلوکز وارد آنها شده و به انرژی مصرفی تبدیل شود .
اگر در بدن ما انسولین کافی برای وارد کردن گلوکز به داخل سلولها موجود نباشد ،
گلوکز در خون جمع شده و سطح قند خون افزایش پیدا میکند .
به چنین حالتی دیابت گفته میشود .
درحقیقت افرادی که به دیابت مبتلا هستند ، بدن آنها نمیتواند قند مصرف شده را جهت تولید انرژی بسوزاند .
دیابت دو نوع دارد که در نوع یک ، بدن انسولین تولید نکرده یا کم تولید میکند
و در نوع دو ، بدن انسولین تولید میکند ولی سلولها به آن واکنشی نمیدهند.
عسل چگونه روی سطح قند خون اثر میگذارد؟
عسل کربوهیدارت و یک شکر طبیعی است و میتواند روی قند خون اثر بگذارد ، اما تاثیر عسل نسبت به شکر روی قند خون کمتر است .
در سال ۲۰۰۴ تحقیقاتی نسبت به تاثیرگذاری عسل و شکر روی سطح قند خون انجام شد .
محققان متوجه شدند که ۳۰ دقیقه پس از مصرف عسل ، قند خون افراد مبتلا به دیابت افزایش پیدا کرده
و سپس قند خون آنها کاهش و به مدت دو ساعت در سطح پایین باقی ماند .
بر همین اساس محققان بر این باورند که عسل برخلاف شکر میتواند باعث افزایش انسولین در بدن شده که قند خون را کنترل میکند .
آیا عسل میتواند از ابتلا به دیابت جلوگیری کند؟
حتی اگر عسل بتواند سطح انسولین را افزایش داده و به افراد مبتلا به دیابت کمک کند تا قند خون خود را کنترل کنند ،
به نظر نمیرسد که بتوان از عسل به عنوان یک عامل پیشگیری از بیماری دیابت استفاده کرد .
هیچ تحقیق علمی استفاده از عسل برای دیابت و جلوگیری از آن را اثبات نکرده است .
بااینحال محققان یک رابطه احتمالی بین عسل و شاخص قند خون پایین را ثابت کردهاند .
در یک تحقیق ۵۰ نفر با دیابت نوع یک و ۳۰ نفر بدون دیابت نوع یک مورد آزمایش قرار گرفتند .
در این تحقیق مشخص شد که عسل نسبت به شکر و قند ، سطح قند خون پایینتری را در افراد ایجاد میکند .
عسل همچنین سطح سی-پپتید آنها را افزایش داد .
این ماده هنگام تولید انسولین در بدن در جریان خون آزاد میشود .
سطح طبیعی سی-پپتید بدان معناست که بدن انسولین کافی تولید میکند .
بااینحال تحقیقات بیشتری برای اثبات خواص عسل در پیشگیری و جلوگیری از دیابت لازم است .
اگر دیابت داشته باشیم، آیا خوردن عسل خطرناک است؟
فراموش نکنید که عسل شیرینتر از شکر است و اگر عسل را جایگزین شکر کنید ،
فقط به کمی از آن برای شیرین کردن نوشیدنی یا خوراکی خود نیاز خواهید داشت .
با توجه به اینکه عسل میتواند روی قند خون اثر بگذارد ، تا زمانی که دیابت خود را کنترل کنید از مصرف عسل و هر شیرین کننده دیگری بپرهیزید .
فراموش نکنید که از عسل در حد اعتدال باید استفاده کنید و پیش از مصرف آن حتما با پزشک خود مشورت کنید .
اگر دیابت شما به خوبی کنترل شده باشد ، میتوانید با مشورت پزشک خود عسل را به رژیم غذاییتان اضافه کنید .
عسل خام و ارگانیک برای افراد مبتلا به دیابت امنتر است ، چرا که هیچگونه قند اضافی در آنها وجود ندارد .
بااینحال زنان باردار و افرادی که نقص سیستم ایمنی بدن دارند ، نباید از عسل خام استفاده کنند.
بااینحال با توجه به اینکه عسل میتواند به افزایش انسولین در بدن کمک کند ، برای کنترل قند خون شما موثر خواهد بود .
جایگزینی قند با عسل هم با توجه به اینکه عسل منبع آنتی اکسیدانها است و خاصیت ضد التهابی دارد
هم میتواند برای شما مفید باشد .
خاصیت ضدالتهابی عسل میتواند عوارض ناشی از ابتلا به بیماری دیابت را کاهش دهد ،
چرا که التهاب در بدن میتواند باعث مقاومت انسولین شوند و بدن به درستی به انسولین پاسخ ندهد .
همچنین عسل میتواند به بهبود سوخت و ساز بدن شما هم کمک کند .