بهترین عسل ایران کجا تولید میشود
دو هزار سال است که زنبورداری و تولید عسل در ایران به عنوان یک حرفه اصلی رواج دارد .
این حرفه قدیمی از گذشته تا امروز ، ایران را به یکی از بهترین تولید کنندههای عسل در جهان تبدیل کرده است .
ایران در تولید عسل باکیفیت در میان ۱۰ کشور برتر جهان قرار دارد .
شرایط جغرافیایی و چهار فصل بودن این کشور ،
ایران را به یکی از مناطق عالی برای پرورش زنبور عسل و تولید عسل باکیفیت در جهان تبدیل کرده است .
در ادامه همراه باشید تا با پیشینه تولید عسل در ایران و بهترین عسل ایران بیشتر آشنا شویم .
پیشینه تولید عسل در ایران
یکی از قدیمیترین و اصیلترین مشاغل در ایران ، زنبورداری است .
از قرنها پیش زنبورداری و تولید عسل در ایران رواج داشته و آثار باستانی بسیاری این قدمت دیرینه را معرفی میکنند .
در لرستان دشنه مفرغی به شکل زنبور عسل توسط باستانشناسان کشف شده که قدمت آن به ۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد .
این دشنه با قدمت ۱ هزار و ۲۰۰ ساله خود گواهی از قدمت زنبورداری در ایران است .
مدارک تاریخی نشان میدهد که در دوران هخامنشیان هم زنبورداری و تولید عسل
به عنوان یک حرفه رواج داشته و پیشینه تولید عسل در ایران به قرنها پیش میرسد .
به طور کلی قدمت زنبورداری در ایران را میتوان حدود ۲ هزار سال تخمین زد .
همچنین در شهرهای باستانی ایران ، سفالهایی کشف شده که در آنها اثری از عسل دیده میشود .
در طب سنتی ایران هم توسط ابوعلی سینا برای درمان بیماریها مورد استفاده بوده و در دین ایرانیان ،
اسلام هم از این شیرین کننده طبیعی یاد شده است .
در قرآن هم سورهای کامل به نام « نحل » به معنای « زنبور عسل » وجود دارد .
بهترین عسل ایران کجا تولید می شود
زنبورداری و تولید عسل در ایران معمولا بیشتر در مناطق شمال غربی کشور انجام میشود .
در حال حاضر ایران از نظر تولید عسل در مقام یازدهم و از نظر تعداد کندو در مقام نهم جهانی قرار دارد .
مهمترین عامل تاثیرگذار روی کیفیت عسل ، تغذیه زنبورهای عسل است .
اینکه زنبور عسل در چه مناطقی پرواز میکند ، از چه گلها و شهدهایی تغذیه میکند روی کیفیت عسل تاثیر دارد .
به همین دلیل مناطق شمال غربی ایران هم به دلیل شرایط اقلیمی و طبیعی مناسبی که دارند ،
بهترین مناطق برای زنبورداری و تولید عسل شناخته میشوند .
عسل اردبیل به خاطر ارتفاعات گردنه حیران ، عسل مازندران به خاطر رشته کوههای سرسبز ،
عسل چهارمحال بختیاری به خاطر گونههای گیاهی کوهستانی و بسیاری مناطق دیگر را میتوان
به دلیل شرایط جغرافیایی به عنوان بهترین مناطق تولید عسل در ایران معرفی کرد .
اما هر فرد میتواند ادعا کند که بهترین عسل در استان او تولید میشود و به همین دلیل
تفکیک کردن عسل باکیفیت و مرغوب بر اساس منطقه تولید کاری سخت و دشوار است .
درنتیجه بهترین روش ارزیابی کیفیت عسل را میتوان آزمایشگاههای ارزیابی کیفی عسل دانست .
بهترین عسل ایران و ویژگیهای آن
عسل ایران از لحاظ کیفیت در میان ۱۰ کشور تولید کننده عسل مرغوب جهان شناخته میشود .
ایران به دلیل آبوهوا و شرایط اقلیمی خاص خود، سرشار از گونههای گیاهی است و در این کشور دریا ، کوه ، جنگل و بیابان وجود دارد .
مناطق تولید کننده عسل باکیفیت در ایران عمدتا در کوهپایههای ایران قرار دارند .
در رشته کوههای البرز و زاگرس ( کوههای شمالی و غربی ) ایران ، انواع گونههای گیاهی و گلها وجود دارد و
این گیاهان به عنوان منبع اصلی تغذیه زنبورهای عسل شناخته میشوند .
به همین دلیل عسل تولید شده در ایران به دلیل تنوع گونههای گیاهی دارای طعم و البته خواص درمانی بسیاری است .
هرچند بعضی از زنبورداران ایرانی از شکر در تغذیه زنبور استفاده میکنند و به همین دلیل این عسلها خالص نبوده و کیفیت بالایی ندارند .
بهترین عسل ایران را نمیتوان با توجه به نوع گل ، نوع تغذیه یا نوع منطقه مشخص کرد ،
بلکه رعایت استانداردهای خاصی در تولید عسل ارگانیک است که منجر به تولید عسل باکیفیت میشود .
اولین ویژگی مهم عسل ارگانیک این است که در کلیه مراحل تولید و فرآوری آن
از هیچ نوع ماده سمی یا شیمیایی ، آفتکشها ، داروها و آنتی بیوتیک استفاده نشده است .
یعنی زنبورها از هیچ مادهای به غیر ازشهد گل ، برای عمل آوری عسل تغذیه نمیکنند .
حتی برای مبارزه با بیماریها و آفتهای احتمالی زنبورها هم فقط و فقط روشهای طبیعی و ارگانیک
بدون استفاده از هیچ ماده و فرایند شیمیایی به کار گرفته میشود .
دیگر ویژگی حائز اهمیت در تولید عسل ارگانیک رعایت استانداردها در خصوص کندوی عسل ، شان و موم است .
تمامی اینها باید کاملا طبیعی ، سالم ، فاقد مواد آلاینده و شیمیایی و حتی پلاستیکی باشند .
چرا که عسل به علت اسیدی بودن مواد شیمیایی را در خود حل میکند .
بنابراین ، ظروف نگهداری عسل هم باید شیشهای ، تمیز و فاقد هرگونه آلودگی باشند .
جانمایی مزارع فاکتور مهم دیگری در تولید عسل ارگانیک است .
بنههای زنبور عسل باید در فاصلهی شش کیلومتر هوایی از یکدیگر قرار بگیرند .
همچنین ، باید در محلی قرار گیرد که دور از مزارع دیگر و احتمال در معرض سموم قرار گرفتن باشند .
برای تشخیص عسل باکیفیت باید به نتایج آزمایشگاههای ارزیابی کیفی توجه کرد .
تنها راه تشخیص عسل واقعی از عسل تقلبی انجام آزمایشهای پیشرفته ، توسط آزمایشگاه است .
بهتر است از زنبورداری خرید کنید که به او مطمئن هستید .
برای جلب اعتماد توصیه میشود یا درخواست نمونه آزمایش کنید یا خودتان عسل را به آزمایشگاه بدهید .
اگر یک زنبوردار توانست اعتماد شما را جلب کند، همیشه از او خرید کنید .
بیشتر مردم فکر میکنند که عسلی که غلیظ و چسبناک باشد ، عسل اصل و باکیفیت است .
اما درحقیقت این باور اشتباه بوده و عسل طبیعی هم میتواند غلیظ باشد و هم رقیق .
غلظت عسل تحت تاثیر نوع تغذیه زنبور عسل (گونه گیاهان ) و منطقه جغرافیایی میتواند غلیظ یا حتی روان و رقیق باشد .
برای مثال عسل بهار شمال ایران رطوبت بالایی دارد و بسیار رقیق است ،
اما عسل شهریور منطقه کردستان کاملا غلیظ و سفت است چون رطوبت کمتری دارد .
منبع موضوع بهترین عسل ایران کجا تولید میشود
عسل مدا طعم شیرین طبیعت