تفاوت عسل ارگانیک و عسل خام
عسل یک مایع غلیظ و شیرین است که توسط زنبورهای عسل از شهد گلها تهیه میشود .
این ماده خوراکی طبیعی که طعم و رایحهای دلچسب دارد در تهیه غذاها ، شیرینیها و شربتها بسیاری مصرف میشود .
عسل همچنین فواید و خواص درمانی زیادی دارد و از گذشته برای محافظت از پوست و درمان
بیماریهای بسیاری مثل سرفه ، گلودرد و بیماریهای قلبی از عسل استفاده میکردند .
اما درحال حاضر در بازار عسل در انواع مختلف خام ، ارگانیک یا طبیعی و صنعتی به فروش میرسد .
سوالی که مطرح میشود ، این است که تفاوت عسل خام ، عسل ارگانیک در چیست و کدام یک بهتر است ؟
در ادامه همراه باشید تا به این سوال پاسخ دهیم .
عسل چیست؟
عسل محبوبترین شیرینکننده طبیعی در جهان است که توسط زنبورهای عسل تهیه میشود .
عسل علاوه بر اینکه یک غذای خوشمزه و مقوی است ، مزایای درمانی و سلامتی بسیاری هم دارد
و سابقهای طولانی از کارکرد عسل در طب سنتی در تاریخ ثبت شده است .
عسل سرشار از قند است و به همین دلیل یک شیرینکننده طبیعی و سالم بوده و میتواند جایگزین شکر شود .
بااینحال این خوراکی خوشطعم ارزش غذایی بالایی دارد و سرشار از ویتامینها
مثل ویتامین C، ویتامین B2 ، اسیدفولیک و املاح معدنی مثل سدیم، پتاسیم، کلسیم و آهن است .
عسل خاصیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد و به همین دلیل در درمان
بسیاری از بیماریهای قلبی و عروقی، دستگاه گوارش و عفونتها موثر است .
عسل چگونه تولید میشود؟
زنبورهای عسل از شهد گلها تغذیه میکنند و این شهدها در عسلدان آنها به صورت موقت ذخیره میشود .
زنبورهای جستوجوگر شهد گلها را جمعآوری کرده و درحالیکه همچنان به جستوجوی گلها ادامه میدهند ،
شهد جمعآوری شده را با ترشحات غدد بزاقی و هیپوفارنژال خود مخلوط میکنند .
این شهدها درون کندو بین زنبورها جابهجا شده و پیش از ذخیره شدن درون سلولها ، ترشحات بیشتری به آنها اضافه میشود .
از طریق واکنش آنزیمها با شهد جمعآوری شده ، ترکیبات مختلفی در عسل ایجاد میشود
که ماهیت و کارکرد منحصربهفردی به عسل میدهند .
وضعیت کربوهیدراتهای موجود در عسل تا حدی به دلیل همین واکنشهای آنزیمی است .
یکی از این آنزیمها دیاستاز است که تا زمان برگشتن زنبور عسل به کندو و تخلیه شهد ، این آنزیم در عسلدان زنبور عسل ترشح میشود .
دیاستاز تجزیه کننده قند است و شهد جمعآوری شده را به عسل تبدیل میکند .
این آنزیم یکی از فاکتورهای مهم در تشخیص طبیعی بودن عسل است و با توجه به اینکه در بزاق زنبور عسل وجود دارد ،
پس وجود دیاستاز در عسل طبیعی حتمی است .
دیاستاز همان مادهای است که باعث رس بستن عسل طبیعی میشود .
انواع عسل کدامند؟
احتمالا شما هم هنگام خرید عسل در فروشگاهها یا به صورت آنلاین
با نامهای عسل خام ، عسل ارگانیک یا طبیعی مواجه شدهاید و تشخیص تفاوت آنها برایتان دشوار بوده است .
در بازار عسلها جدا از اینکه بر اساس خواص و نوع شهد گلها طبقهبندی میشوند ، بر اساس نحوه تولید و نوع فرآوری هم طبقهبندی شده
به فروش میرسند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم :
1. عسل خام
عسل خام به عنوان بهترین عسل توصیف میشود که دقیقا همان عسلی است که در کندوها وجود دارد .
این نوع عسل مستقیما از کندو خارج شده و تنها از یک صافی مانند پارچه عبور داده میشود
تا ذرات موم یا زنبورهای عسل مرده از آن جدا شوند و سپس مایع به دست آمده را در قوطیها ریخته و به فروش میرسانند .
همچنین به دلیل امکان وجود گردههای گل ، ذرات خاک ، حشرهکشها و آفتها در عسل خام ، مصرف آن میتواند
باعث مسمومیت یا واکنشهای آلرژیک و حساسیت شود .
2. عسل ارگانیک یا طبیعی
بسیاری عسل ارگانیک یا طبیعی را همان عسل خام میدانند ، اما عسل ارگانیک با عسل خام متفاوت است .
اما عسل ارگانیک عسلی است که از مزرعه زنبور عسل تهیه میشود .
در این مزرعه فرایند تولید زنبور عسل باید کاملا ارگانیک و طبیعی باشد و سازمان غذایی برای آن استانداردهایی را تعریف میکند .
یعنی مواد شیمیایی یا سموم دفع آفات که مغایر با استانداردهای تولید عسل ارگانیک است ، در این مزرعهها نباید استفاده شود .
به همین دلیل عسل ارگانیک و طبیعی میتواند صاف شود، اما عسل خام به هیچ عنوان نباید صاف شود .