عسل با کیفیت و خصوصیات آن
معمولا در هنگام خرید عسل ، با برندها و انواع عسل متفاوتی مواجه میشویم
که تشخیص بهترین نوع عسل و باکیفیتترین آن برایمان کار دشواری خواهد بود .
شناخت ویژگیهای عسل با کیفیت و خصوصیات آن میتواند به ما کمک کند
تا در هنگام خرید ، بتوانیم یک عسل باکیفیت و مرغوب را انتخاب کنیم .
در ادامه همراه باشید تا با ویژگیهای یک عسل باکیفیت بیشتر آشنا شویم .
ویژگیهای بهترین عسل چیست و از کجا بفهمیم که عسل کیفیت خوبی دارد ؟
۱. مواد موجود در عسل
یک عسل باکیفیت ، عسلی است که دارای ناخالصی نباشد و مواد دیگری همچون
شربت ذرت یا ملاس ( عصارهای غلیظ ، تیره و چسبناک که در روند تهیه شکر از چغندر قند یا نیشکر به دست میآید ) در آن ترکیب نشده باشد .
درحال حاضر غذاهای بسیاری همچون عسل با شربت ذرت شیرین میشوند .
به همین دلیل قبل از خرید باید برچسب اطلاعات روی محصول را حتما بررسی کنید .
بر اساس تحقیقات انواع عسلهای بسیاری در بازار فروخته میشوند
که نه تنها حاوی شربت ذرت هستند ، بلکه شامل نشاسته ، مواد نگهدارنده ، شربت شکر و آرد هم هستند .
به همین دلیل توجه به برچسب محصول و درجه استاندارد عسل اهمیت بسیاری در تعیین کیفیت عسل دارد .
آزمایشگاههای ارزیابی کیفی عسل مطمئنترین راه برای تشخیص خالص بود و کیفیت عسل هستند .
۲. مقدار آب در عسل
بهترین نوع عسل و یک عسل باکیفیت و مرغوب باید ۱۸ درصد یا کمتر ترکیب آب داشته باشد .
مقدار ترکیب آب بیشتر در عسل میتواند باعث تخمیر و درنتیجه کاهش تازگی عسل شود .
زمانی که عسل ترکیب آب کمتری داشته باشد ، این مخمرها در عسل هیچ مشکلی ایجاد نخواهند کرد .
اما اگر آب موجود در عسل زیاد باشد ، این مخمرها مشکل ایجاد کرده و باعث تخمیر میشوند .
تخمیر باعث افزایش سطح اسید در عسل شده و روی رنگ و طعم آن اثر میگذارد .
عسل خام که رطوبت آن ۱۴ درصد یا کمتر است ، توسط بسیاری از کارشناسان به عنوان باکیفیتترین عسل معرفی میشود .
۳. فرایند تصفیه عسل
مقدار حرارتی که عسل میبیند هم میتواند روی کیفیت آن تاثیرگذار باشد .
به همین دلیل کارشناسان بسیاری عسلی که کمتر حرارت دیده باشد را به عنوان یک عسل مرغوب معرفی میکنند .
حداقل پردازش روی عسل کمک میکند تا خواص عسل مانند آنتی اکسیدانها ، ویتامینها و مواد معدنی در آن حفظ شوند .
هرچقدر عسل بیشتر حرارت ببیند ، بیشتر خواص خود و مواد مغذی را از دست میدهد
و این حرارت بالا میتواند روی طعم و کیفیت آن هم اثرگذار باشد .
یک عسل باکیفیت معمولا برای حذف ناخالصیهای موم ، اجزای بدن زنبور یا سایر موارد معمولا به آرامی صاف میشود .
این فرایند صاف کردن بیشتر گردههای گل را حفظ کرده و کمک میکند تا عسل عمر مفید بیشتری داشته باشد .
اما فرایند صاف کردن شدیدتر باعث از بین رفتن بیشتر گردههای گل شده و آن را در عسل مخلوط میکند .
چنین عسلی یک عسل باکیفیت و مرغوب نخواهد بود .
۴. ظاهر عسل
بسیاری از مردم فکر میکنند که بهترین نوع عسل و عسل باکیفیت دارای ظاهری شفاف است .
اما این باور اشتباه بوده و یک عسل اصل و باکیفیت حاوی گردههای گل هم خواهد بود .
این گردههای گل در عسل باعث گرفتگی در ظاهر و شکل آن میشود .
بر اساس سازمان غذا و داروی آمریکا ( FDA ) یک عسل باکیفیت و اصل باید شامل گرده گل باشد .
همچنین بسیاری از افراد فکر میکنند که اگر عسل سفت و چسبناک باشد و از شیشه به سختی جدا شود ، عسل اصل و باکیفیت است .
اما این باور هم نادرست بوده و باید بگوییم که هم عسل غلیظ و هم عسل روان هر دو میتوانند طبیعی ، اصل و باکیفیت باشند .
غلظت عسل کاملا به نوع گیاه و منطقه جغرافیایی وابسته است .
برای مثال عسل بهار شمال ایران رطوبت بالایی دارد و بسیار رقیق است ،
اما عسل شهریور منطقه کردستان کاملا غلیظ و سفت است چون رطوبت کمتری دارد
۵. ترکیب عسل در آب سرد
اگر عسل اصل و باکیفیت باشد ، وقتی آن را به آب سرد اضافه کنید ، خودش را گرفته و سفت میشود .
یک عسل مرغوب به سختی در آب سرد حل خواهد شد .
۶. شکرک زدن عسل
از دیگر باورها برای تشخیص کیفیت و بهترین نوع عسل ، رس کردن است .
رس کردن عسل به معنای تقلبی بودن یا ناخالص بودن عسل نیست .
بلکه رس کردن ، نشانهای از باکیفیت بودن و خالص بودن عسل است .
عسل طبیعی حتما رس می کند .
زمان رس کردن عسل بستگی به رطوبت عسل ، دمای محیط و میزان گلوکز عسل دارد
اما عسل طبیعی ۱۰۰ درصد در طول زمان رس می بندد .
عسل با کیفیت و خصوصیات آن
بهترین نوع عسل برای مصرف کدام است ؟
بهترین نوع عسل ، عسلی است که ناخالصی نداشته و کاملا طبیعی و ارگانیک تهیه شود .
معمولا عسل خام را بهترین نوع عسل میدانند
چرا که فرایند صاف کردن روی آن انجام نشده و به همین دلیل میزان گردههای گل و خواص عسل
مثل آنتی اکسیدانها ، ویتامینها و مواد معدنی آن حفظ میشود .
به همین دلیل عسلهای خام دارای خواص و فواید درمانی و مواد مغذی بیشتری هستند .
هرچند عسل خام به دلیل صاف نشدن میتواند شامل گرده گل یا گرد و خاک هم باشد
و اینها در بعضی افراد به ویژه آنهایی که حساسیت دارن ، باعث بروز واکنشهای آلرژیک میشود .
عسل ارگانیک تنها به معنای استفاده نکردن از شکر در تغذیه زنبور نیست ،
بلکه رعایت استانداردهای خاصی در تولید عسل ارگانیک الزامی است .
عدم استفاده از مواد سمی یا شیمیایی ، آفتکشها ، داروها و آنتی بیوتیک ، تغذیه دستی و مصنوعی زنبور عسل
به وسیله شربت شکر و رعایت استانداردهایی در خصوص کندوی عسل ، شان و موم
میتواند روی تولید یک عسل ارگانیک و طبیعی باکیفیت اثرگذار باشد .