عسل جایگزین مناسب برای شکر
عسل و شکر از رایجترین شیرین کنندهها هستند که برای شیرین کردن مواد غذایی و نوشیدنیها از آنها استفاده میشود .
این دو ماده شیرین کننده دارای مزه ، بافت و ارزش غذایی متفاوتی هستند .
عسل معمولا به عنوان یک شیرینکننده سالمتر نسبت به شکر شناخته میشود .
اما آیا واقعا این دیدگاه درست است ؟ در ادامه همراه باشید تا شباهت و تفاوت عسل و شکر را بیشتر بشناسیم .
عسل چیست و چه ارزش غذایی دارد ؟
از عسل در زمانهای بسیار قدیم هم برای کاربرد خوراکی و هم برای کاربرد درمانی استفاده میشده است .
این مایع غلیظ و چسبناک که معمولا رنگ کهربایی داشته و طعم و عطر شیرینی دارد ،
توسط زنبورهای عسل از شهد گلها تهیه میشود .
رنگ عسل از زرد کمرنگ تا قهوهای تیره میتواند باشد .
عسل حاوی آنزیمها ، آنتی اکسیدان، آمینو اسید ، ویتامینها و مواد معدنی است و به همین دلیل ارزش غذایی بالایی دارد .
بعضی تحقیقات نشان میدهد که عسل تیره رنگ آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به عسل روشن دارد .
خاصیت آنتی اکسیدان ، ضد التهابی و ضد باکتریایی عسل برای درمان سرفه ، حساسیت ،
بهبود مشکلات گوارشی ، جلوگیری از بیماریهای قلبی و سلامت پوست و مو بسیار موثر است .
عسل جایگزین مناسب برای شکر
شکر چیست و چه ارزش غذایی دارد ؟
شکر از نیشکر یا چغندرقند تهیه میشود .
اگرچه شکر از مواد طبیعی به دست میآید اما تا تبدیل شدن به محصول نهایی مورد پردازش و فرآوری بسیاری قرار میگیرد .
شکر سفید ، شکر قهوهای و شکر خام بعضی از انواع شکر موجود هستند .
همه این شکرها از فروکتوز و گلوکز تشکیل شدهاند که باعث شکلگیری قند معروف ساکارز میشوند .
شکر برخلاف عسل هیچ ماده مغذی ندارد ، فقط شکر قهوهای مواد معدنی بسیار کمی دارد .
شکر به سرعت قند خون را افزایش میدهد که باعث میشود به سرعت بدن انرژی جذب کرده و به سرعت هم آن را از دست بدهد .
این اتفاق میتواند باعث خستگی و سردرد شود .
افزایش خطر ابتلا به دیابت ، چاقی ، افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مشکلات شدید
مربوط به کبد ، بعضی از خطرات مصرف بیش از حد شکر هستند .
با توجه به اینکه کبد باید فروکتوز شکر را متابولیزه کند ، ممکن است با مصرف زیاد شکر دچار مشکلات بسیاری شود .
کبد چرب ، افزایش کلسترول و چاقی بعضی از این مشکلات هستند .
تفاوتها و شباهتهای عسل و شکر
عسل و شکر هر دو کربوهیدرات هستند که از قندهای گلوکز و فروکتوز تشکیل شدهاند .
فروکتوز تصفیه شده که در شیرین کنندهها وجود دارد ، توسط کبد متابولیزه شده و باعث چاقی ، کبد چرب و دیابت میشود .
فروکتوز و گلوکز هر دو در بدن تجزیه شده و باعث افزایش سطح قند خون میشوند .
نسبت فروکتوز و گلوکز در عسل و شکر متفاوت است :
- شکر از ۵۰ درصد فروکتوز و ۵۰ درصد گلوکز تشکیل شده است .
- عسل ۴۰ درصد فروکتوز و ۳۰ درصد گلوکز دارد .
۳۰ درصد باقی مانده در عسل شامل آب ، گرده و مواد معدنی مانند منیزیم و پتاسیم است .
این مواد باقی مانده هستند که باعث فواید و خواص درمانی در عسل میشود .
شکر نسبت به عسل شاخص گلوکز بیشتری دارد ، یعنی اینکه میتواند به سرعت قند خون را افزایش دهد .
این اتفاق به خاطر مقدار بیشتر فروکتوز و عدم وجود مواد معدنی در شکر رخ میدهد .
عسل کالری بیشتری نسبت به شکر دارد و قدرت شیرین کنندگی آن بیشتر از شکر است .
به همین دلیل میتوان مقدار کمتری از عسل برای شیرین کردن مواد خوراکی و نوشیدنیها نسبت شکر استفاده کرد .
در هر صورت استفاده بیش از حد از عسل و شکر میتواند باعث افزایش وزن و چاقی شود .
همچنین عسل و شکر تقریبا اثرات مشابهی روی قند خون دارند و به همین دلیل مصرف عسل و شکر
برای افرادی که مشکل دیابت دارند ممکن است که خطرناک باشد .
همان طور که مصرف در حد اعتدال عسل دارای خواص و مزیتهای بسیاری است ، مصرف بیش از حد آن هم میتواند خطرناک باشد
شکر ارزانتر از عسل است و میتوان آن را برخلاف عسل حرارت داد .
به همین دلیل از شکر میتوان به راحتی در آشپزی و طبخ انواع غذا بهره برد .
همچنین شکر هیچ آنزیمی ندارد و به همین دلیل سختتر از عسل هضم میشود .
آیا عسل بهتر از شکر است ؟
اگر از عسل و شکر بیش از حد اعتدال مصرف شود ، هر دوی آنها میتوانند عوارض جانبی داشته باشند :
- افزایش وزن
- افزایش خطر ابتلا به بیماریها
- افزایش قند خون
- افزایش خطر پوسیدگی دندانها
بااینحال به نظر میرسد که عسل به خاطر فواید و خواص درمانی که دارد ، از شکر بهتر است .
به ویژه اگر از عسل برای خواص درمانی آن مثل درمان سرفه ، گلودرد یا حساسیت استفاده شود ، تاثیر چندانی روی سطح قند خون نخواهد داشت .
به دلیل وجود مواد مغذی مثل ویتامینها ، مواد معدنی و آنزیمها در عسل، میتوان این شیرین کننده را سالمتر از شکر دانست .
چرا که مصرف عسل در مقدار کم و در حد اعتدال میتواند برای سلامتی بدن مفید هم باشد .
اگر عسل را به جای شکر انتخاب میکنید ،
عسل خام یا ارگانیک میتواند انتخاب مناسبی برای شما باشد ، چرا که آنتی اکسیدان ، مواد مغذی و آنزیمهای بیشتری دارد .
توجه به تفاوت عسل و شکر میتواند در انتخاب و تصمیمگیری شما برای جایگزین کردن موثر باشد .
منبع موضوع عسل جایگزین مناسب برای شکر