زمان برداشت عسل
در تمامی فصلهای سال زنبورها مشغول آماده سازی عسل طبیعی که در بین درختها یا اطراف صخرهها یافت میشود ، هستند .
در فصلهای تابستان و بهار کار این زنبورها رونق بیشتری می گیرد و زمان بیشتری را صرف کار میکنند .
زیرا در فصلهای بهار و تابستان گلهای بیشتر وجود دارد و این فصلها آغاز باز شدن گلها است .
بنابراین زنبورها از گلهای بیشتری استفاده میکنند و عسل بیشتری تولید میشود .
در نهایت در اواخر فصل تابستان عسلهای تولید شده توسط زنبورداران جمعآوری میشود .
البته این را هم باید در نظر داشته باشیم که فصلهای جمعآوری عسل متفاوت است .
و به این عامل بستگی دارد که در کدام منطقه جمعآوری صورت میگیرد .
این در حالی است که اگر در زمانهای نامناسب از عسلی که در مخزن عسل کوهی ذخیره شده است استفاده شود ،
موجب از بین رفتن تعداد بسیاری از زنبورهای عسل میشود .
در ادامه به چند موضوع که در زمان برداشت عسل اثرگذار است اشاره میکنیم و همین طور علت تفاوت
فصل تولید عسل در مناطق گوناگون را مورد بررسی قرار میدهیم .
با مدا همراه باشید .
زمان برداشت عسل
شرایط آبوهوایی در زمان برداشت عسل
زمانی عسل برداشت میشود که طبقات و یا قابهای عسل از عسل لبریز شده باشند .
شرایط آب و هوایی در این مسئله نقش مهمی را ایفا میکند ، به این صورت که هنگامی که گلها میشکفند و شهد دهی میکنند ،
زنبورهای عسل عملیات شهد گیری از آن گلها را آغاز میکنند .
زمان شهدگیری بسته به مناطق مختلف ، فرق میکند .
در ایران آب و هوای متنوعی وجود دارد و همین باعث میشود زمان گل دهی گیاهان متفاوت باشد .
این به این معنا است که اگر یک گیاه سریعتر اقدام به گل دهی کند ، زنبور عسل عملیات شهد گیری را از آن گل آغاز میکند .
نکته : آن دسته از گیاهانی که سریعتر به مرحله شهد دهی میرسند ، توسط زنبورداران شهد اولی یا جریان شهد نامیده میشوند .
مناسبترین فصل برای آغاز کار زنبورداران فصل بهار است زیرا هوا شروع به گرمی میکند و خرید و فروش کندو اکثرا در این فصل صورت میگیرد .
زنبورها قادر به خارج شدن از کندو در هوای سرد نیستند ، در اینجا منظور از هوای سرد پایینتر از ۶۰ درجه فارنهایت است .
بنابراین زمانی که هوا شروع به گرم شدن میکند مانند فصل بهار فعالیت و جست جوهای زنبورها آغاز میشود و شروع به خارج شدن از کندو میکنند .
این جستجوها از بهار تا حدودا انتهای تابستان یا ابتدای پاییز یعنی در بازهای که هوا از گرمی تا سردی حرکت میکند ،
خارج از کندو توسط زنبورها برای شهد انجام میشود .
برداشت عسل
با آغاز فصل سرما ، برداشت عسل نیز شروع میشود و همیشه این مسئله توسط زنبورداران مورد توجه قرار میگیرد
که برداشت عسل را زمانی انجام دهند که عسل به صورت غلیظ شده درآمده باشد و کندو از عسل لبریز شده باشد .
یکی از عوامل تاثیر تاثیرگذار در تبخیر آبی که در عسل موجود است ، تغییرات دمایی هوا است .
به این شکل که کار غلیظی عسل به آسانی توسط زنبورها صورت میگیرد و کوچکترین تغییرات آب و هوایی کار را برای زنبوران عسل دشوار میکند .
برای مثال اگر هوا دارای رطوبت باشد یا از کیفیت لازم برخوردار نباشد ، زنبوران هم به آسانی قادر نیستند عسل را غلیظ کنند .
همین عامل آب و هوا در شکل گیری عسلها نقش مهمی دارد ، به عنوان مثال عسلهایی که در جاهایی که رطوبت دارند
مانند شمال ایران رقیقتر هستند اما عسلهایی که در مناطق کوهستانی یافت میشوند غلیظتر هستند .
تاثیر دفعات برداشت عسل در زمان برداشت عسل
تعداد دفعات برداشت عسل به عوامل مختلفی بستگی دارد .
به عنوان مثال در بعضی از مناطق مشاهده میشود جریان شهد
که همان مدت شهد دهی گیاه است ، بسیار طولانی است
یا اینکه تعداد گیاهان در منطقه مذکور فراوان هستند .
همین باعث میشود که تعداد دفعات برداشت عسل افزایش یابد .
طبقات زیادی وجود دارد که از عسل پر و خالی میشوند ،
اگر جریان عسل طول بکشد طبقاتی که از عسل خالی شدهاند ،
به حالت اولیه بازگردانده میشوند و دوباره از عسل پر میشوند .
تعدادی قابهایی وجود دارند که مورد استفاده قرار گرفته گرفتهاند و آغشته به عسل هستند باید در دو مکان جای داده شوند .
- قسمت بالای پنجره ملکه و بدون فاصله
- روی طبقههای لبریز از عسلی که سلولهایشان پولک شده است.
قابهایی که معرفی شدند برای زنبورها بسیار محبوب هستند و نقل قول میشود
که در صورت نزدیک بودن ملکه به این قابها ، عملیات تخمریزی را روی آنها انجام میدهد .
عوامل مهم در تعداد دفعات برداشت عسل
زمان برداشت عسل جمعآوری شده به مقدار عسل وابسته است و میزان عسل جمعآوری شده با جمعیت زنبورهای عسل رابطه مستقیم دارد .
هر چقدر تعداد جمعیت زنبورهای عسل افزایش یابد ، نیروی کار هم افزایش مییابد
بنابراین زنبورهای بیشتری شهد جمعآوری میکنند .
یک زنبوردار موفق باید از زمان دقیق ، بازه زمانی که گیاهان گل میدهند و موقع گل دادن در منطقه آگاهی داشته باشد .
اگر مقدار شهد تولید شده توسط گلها در یک ناحیه کاهش یابد یا تمام شود ، زنبوردارها برای اینکه شهد بیشتری به دست بیاورند
ناحیههای اطراف را مورد بررسی قرار میدهند .
زمانی که مکان کندو جا به جا میشود و تغییر میکند باعث میشود که
زنبورهای عسل گلهای ناحیههای دیگر را مورد شهد گیری قرار دهند .
اینکه کندو در یک ناحیه خاص باقی نمیماند و جا به جا میشود و تا زمانی که فصل سرما فرا برسد و موعد برداشت عسل شود ،
باعث میشود که کندوها از عسل لبریز شوند .
این درست زمانی است که قابها لبریز از عسل هستند و پولک شدن بیشتر سلولها رخ داده است .
همین مسئله باعث اطمینان خاطر از کیفیت عسل استخراجی میشود .
زنبورداران در بعضی از زمانها در برخی نواحی با کمبود شهد برای زنبورهای عسل مواجه هستند .
یکی از این زمانها ابتدای فصل تابستان است .
در این هنگام که تغییر و جا به جایی کندوها فرا میرسد ، کندوها توسط زنبورداران
به مناطقی که آب و هوای کوهستانی دارند منتقل میشوند .
مناطقی که آب و هوای کوهستانی دارند رویش گیاهان وحشی مانند گون و آویشن در آنها مرسوم است .
چنین گیاهانی برای شهد گیری مفید هستند .
برداشت عسل
و در آخر پس از قرار گیری در این نواحی ، زنبورهای عسل شهد گیری میکنند و بعد از اینکه کندو از عسل لبریز شد ، شرایط برداشت
عسل را برای زنبورداران مهیا میکنند و اکنون زمان این فرا رسیده است که زنبورداران عسلهای تولید شده را جمعآوری کنند .
با همه توضیحاتی که در مورد برداشت عسل داده شد و اینکه همه جوانب بررسی میشود و نکات ریز و ظریف رعایت میشود ،
همیشه مشکلاتی وجود دارند که باعث جلوگیری از بازده صد در صدی میشوند و کیفیت کار را دچار نقص میکنند .
یکی از موارد رایج ، استفاده از آب و شکر برای غذا دادن به زنبورها توسط زنبوردارها است .
اگر عسلی که مورد استفاده قرار میگیرد ، از شکر تهیه شده باشد
خاصیتهای خود را نسبت به عسل طبیعی از دست میدهد و دیگر کیفیت مطلوب را نخواهد داشت .
با این حال همه سعی و تلاش لازم صورت میگیرد برای اینکه کار زنبورداران
همواره به صورت دقیق مورد بررسی قرار بگیرد و چنین تخلفاتی صورت نگیرد .
با جلوگیری از چنین تخلفاتی سعی بر این است که عسل طبیعی و تازه به دست افراد رسیده شود .
در حاضر ممکن است با وجود آمدن عسلهای تقلبی به بازار ، شما را دچار تردید کند
که چطور عسل طبیعی را از عسل تقلبی تشخیص دهید .
بهترین راه برای خرید خوب این است که از مکانهای قابل اطمینان عسل تهیه کنید .
امروزه سایتهایی هم وجود دارند که که از راه دور چنین خدماتی را در اختیار متقاضیان قرار میدهند .
به این معنا که افراد قادر به خرید عسل از خود کشاورز به طور مستقیم هستند و کیفیت این عسلها تضمین شده است .
جمع بندی برداشت عسل
همان طور که اشاره شد ، شرایط آبوهوایی تاثیر به سزایی در زمان برداشت عسل ایفا میکند .
در فصلهای تابستان و بهار کار زنبورها رونق بیشتری میگیرد و زمان بیشتری را صرف کار میکنند .
زیرا در این فصلها گلهای بیشتری وجود دارند و در نتیجه مقدار عسل تولیدی هم در این فصلها بیشتر میشود .
عسل تولیدی هم توسط زنبورداران جمعآوری میشود .
نکات مهم در تعداد دفعات برداشت عسل تعداد زنبورها و آگاهی زنبوردار
به زمان و بازه گل دهی گیاهان مناطقی که در آنجا عسل را به دست می آورند ، هستند .
از جمله موارد موارد دیگری که باید رعایت شود کیفیت تغذیه زنبوران است که بسیار تاثیر تاثیرگذار است .
منبع :
https://www.keshmoon.com/post/health/honey-harvest-season