فواید عسل برای سلامتی
از زمانهای بسیار قدیم از عسل به عنوان غذا و دارو استفاده میشده است .
عسل فواید بسیاری برای بدن و سلامتی دارد .
این ماده شیرین که توسط زنبورها از شهد گلها تهیه میشود ، سرشار از مواد مقوی است .
عطر ، طعم و خاصیت عسل با توجه به نوع گل میتواند متفاوت باشد .
عسل در کنار ارزش غذایی خود ، خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونیکننده دارد که علم پزشکی توانسته کاربردهای درمانی عسل را به اثبات برساند .
در ادامه همراه باشید تا با فواید و مضرات عسل برای بدن و سلامتی آشنا شوید .
عسل و ارزش غذایی آن
عسل دارای مقادیر زیادی تکقندی ( مونوساکارید ) ، فروکتوز و گلوکز است که ۷۰ تا ۸۰ درصد شیرینی عسل را تامین میکنند .
ارزش غذایی عسل انواع املاحهای معدنی ، ویتامینها ، آنزیمها ، قندها ، اسیدها و پروتئینها را شامل میشود .
این ماده خوراکی شیرین و طبیعی سرشار از ویتامین C ، B2 ، B6 ، B3، کلسیم ، آهن ،
منیزیم ، فسفر ، پتاسیم ، سدیم ، روی ، کربوهیدرات ، پروتئین و اسیدفولیک است .
به همین دلیل میتوان گفت که ارزش غذایی عسل بسیار بالاست و بی دلیل نیست که عسل را یک ماده مقوی و البته طبیعی مینامند .
هرچند ترکیبات و ارزش غذایی عسل با توجه به شهد گلها و تغذیه زنبورعسل میتواند متفاوت باشد .
فواید عسل و خواص آن
از گذشته تا امروز از عسل به عنوان یک داروی شفابخش استفاده میشده است ، چرا که خواص و فواید بسیاری دارد .
علم امروز هم بسیاری از فواید عسل و خواص آن را بررسی و اثبات کرده است .
به همین دلیل میتوان عسل را یک ماده مفید و مقوی برای سلامتی و بدن دانست .
از عسل برای درمان طیف گستردهای از بیماریها استفاده میشود .
داروهای بسیاری با عسل تولید میشود و همچنین میتوان با مصرف یا مالش آن روی پوست هم از خواص درمانی آن بهره برد .
بااینحال بهتر است که پیش از مصرف فواید و مضرات عسل را شناخت .
عسل در درمان استرس ، ضعف ، مشکلات خواب ، مشکلات بینایی ، تنفس سخت ، درد دندان ،
سرفه و آسم ، سکسکه ، زخم معده ، اسهال ، فشار خون بالا ، چاقی ، اگزما ، سوختگی و زخم موثر است .
در ادامه بعضی از فواید و خواص درمانی عسل را بررسی میکنیم :
۱. التیام زخمها و سوختگیها
از زمان مصر باستان از عسل برای درمان زخمها و سوختگیها به صورت موضعی استفاده میشده است و در حال حاضر هم
همچنان استفاده از عسل برای درمان زخمها بسیار رایج است .
بعضی تحقیقات نشان داده است که استفاده از عسل روی زخمها میتواند اثر مثبتی داشته و آنها را بهبود دهد .
همچنین عسل میتواند به بهبود سوختگیها ، زخم پای افراد مبتلا به دیابت و آثار زخم پس از جراحی کمک کند .
این قدرت ترمیمکنندگی عسل به خاطر خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی آن است .
همچنین میتوان از عسل برای درمان بیماریهای پوستی مثل ضایعات تبخال و صدفک ( پسوریازیس ) هم استفاده کرد .
بااینحال هنوز مدارک کافی برای اثبات این ادعا و فواید و خاصیت عسل در التیام زخمها و سوختگیها وجود ندارد .
۲. کاهش مدت زمان اسهال
با کمک عسل میتوان شدت و مدت زمان اسهال را کاهش داد .
عسل میتواند جذب آب و پتاسیم را در بدن افزایش دهد و به همین دلیل در زمان اسهال موثر خواهد بود .
تحقیقاتی که در لاگوس ، نیجریه هم انجام شده است ، نشان میدهد که عسل میتواند
فعالیت پاتوژنها را که باعث اسهال میشوند را در بدن متوقف کند.
۳. جلوگیری از رفلاکس اسید معده
بر اساس تحقیقات عسل با پوشش مری و معده میتواند از رفلاکس اسید و غذای هضم نشده به سمت بالا جلوگیری کند .
به همین دلیل عسل میتواند خطر ابتلا به رفلاکس اسید معده در دستگاه گوارشی را کاهش دهد .
رفلاکس معده باعث سوزش قلب و التهاب میشود .
۴. خاصیت آنتی اکسیدانی
عسل حاوی مقادیر بسیاری آنتی اکسیدان است که میتواند به کاهش خطر حملات قلبی ، سکته مغزی و در درمان بعضی از سرطانها موثر واقع شود .
همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی عسل برای سلامت چشمها مفید و موثر است.
۵. دیابت
بعضی تحقیقات نشان داده است که عسل در بهبود علائم بیماری قلبی در افراد مبتلا به دیابت موثر است .
بااینحال عسل میتواند سطح قند خون در افراد دیابتی را افزایش دهد ، پس نمیتواند مصرف آن برای افراد دیابتی سالم باشد .
به همین دلیل افرادی که به دیابت مبتلا هستند، پیش از مصرف عسل باید با پزشک خود مشورت کنند .
۶. فشار خون
فشار خون از عوامل مهم در بیماریهای قلبی است که عسل میتواند در کاهش آن موثر باشد .
خاصیت آنتی اکسیدانی عسل میتواند به کاهش فشار خون کمک کند .
۷. بهبود کلسترول
از دیگر فواید عسل میتوان به بهبود کلسترول اشاره کرد ، چرا که عسل تاثیر مثبتی بر میزان کلسترول در بدن دارد .
عسل با افزایش سطح کلسترول HDL «خوب» به کاهش متوسط سطح کلسترول LDL «بد» کمک میکند .
۸. کاهش تری گلیسیرید
تری گلیسیرید بالا از عوامل خطرناک برای بیماریهای قلبی و دیابت نوع ۲ است که با ضخیم کردن
دیواره عروق قلبی ، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ، سکته قلبی و مغزی را افزایش میدهد .
تحقیقات متعددی نشان میدهد که عسل میتواند سطح تری گلیسیرید را کاهش دهد .
به همین دلیل یک جایگزین مناسب و سالم برای قند و شکر خواهد بود .
۹. افزایش جریان خون
عسل حاوی آنتی اکسیدان و فنولیکها ( یا فنلها ) است که میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهند .
این ترکیبات مفید میتوانند به گشاد شدن رگها کمک کرده و درنهایت باعث بهبود جریان خون شوند .
با افزایش و بهبود جریان خون در بدن، خطر لخته شدن خون کاهش پیدا کرده و میتواند از سکته قلبی و مغزی جلوگیری کند .
۱۰. کاهش سرفه در کودکان
سرفه در کودکانی که مبتلا به عفونتهای تنفسی فوقانی هستند ، یک مشکل رایج است که میتواند
روی کیفیت زندگی آنها و والدینشان اثرگذار باشد .
اما همیشه داروهای شیمایی موثر نیستند و حتی میتوانند عوارض جانبی داشته باشند ، بااینحال عسل به عنوان یک ماده طبیعی میتواند
در کاهش سرفه در کودکان مفید باشد .
بر اساس تحقیقات ، عسل در کاهش علائم سرفه و بهبود خواب کودکان موثر است .
البته فراموش نکنید که نباید به کودکان زیر ۱۲ ماه عسل بدهید .
عسل فقط برای کودکان بالای یکسال میتواند یک مهارکننده طبیعی سرفه و بیخطر باشد .
مضرات عسل
عسل همانطور که سرشار از مواد مقوی است و ارزش غذایی بالا و فواید بسیاری دارد ، میتواند شامل عوارض جانبی و مضراتی هم باشد .
به همین دلیل شناخت فواید و مضرات عسل اهمیت دارد ،
چرا که مصرف بیش از حد عسل میتواند باعث ایجاد مشکلات و ناراحتیهایی شود .
همچنین مصرف عسل برای کودکان میتواند خطرناک باشد .
در ادامه بعضی از مضرات عسل را بررسی میکنیم :
۱. مصرف بیش از حد
درست است که عسل شیرین و خوشمزه است و میتواند جایگزینی سالم برای شکر و قند باشد ، اما بااینحال در مصرف آن نباید زیادهروی کنید ؛
چرا که عسل کالری و قند دارد و اگر بیش از حد عسل مصرف کنید ، میتواند عوارض جانبی برای شما به همراه داشته باشد .
مصرف بیش از حد عسل به خاطر دارا بودن کالری و قند میتواند باعث افزایش وزن ، پوسیدگی دندان و افزایش سطح قند خون شود .
همچنین فروکتوز موجود در عسل اگر بیش از حد جذب بدن شود ، میتواند باعث ایجاد ناراحتی در شکم و معده شود .
2. مصرف عسل برای کودکان
عسل دارای باکتری کلوستریدیوم بوتولینوم است که میتواند در نوزادان زیر ۱۲ ماه باعث بوتولیسم شود .
این بوتولیسم برای نوزاد سمی است و باعث تنگی نفس ، از دست دادن کنترل ، افتادگی پلک و اختلال در عملکردهای حرکتی و دستگاه عصبی میشود .
به همین دلیل نباید به نوزادان زیر یکسال عسل داد ، چرا که نه تنها برای آنها مفید نیست بلکه مضراتی هم دارد .