آیا عسل فاسد می‌شود؟

آیا عسل فاسد و خراب می‌شود

آیا عسل فاسد می‌شود؟

عسل یکی از قدیمی‌ترین خوراکی‌های جهان است که از هزاران سال پیش تاکنون مورد استقبال انسان‌ها بوده است .

این شیرین کننده طبیعی که خواص درمانی بسیاری دارد ،

فاسد نشده و اگر به درستی از آن نگهداری شود ، طعم و خواص خود را تا مدت‌ها حفظ می‌کند .

در ادامه همراه باشید تا ببینیم که

آیا عسل فاسد می‌شود؟ یا نه ؟

شرایط نگهداری عسل چگونه است ؟

شرایط نگهداری عسل سخت نیست و با رعایت بعضی نکات ساده می‌توانید به خوبی عسل را در خانه نگه دارید .

عسل را در ظروف شیشه‌ای با درب‌های محکم نگه دارید .

ظروف عسل خود را در محیطی خنک و خشک بگذارید .

بهترین دما برای نگهداری عسل 15 درجه سانتی‌گراد است .

اما به‌طورکلی دمای اتاق خنک از 15 تا 20 درجه سانتی‌گراد برای نگهداری عسل مناسب است .

بهتر است که عسل را در یخچال نگذارید .

چرا که فرایند رس بستن  در یخچال به سرعت اتفاق می‌افتد و بافت عسل سفت می‌شود .

اگر بافت عسل سفت شود، احتمالا برای نرم کردن آن به سراغ حرارت دادن عسل می‌روید .

اما باید به شما بگوییم که به هیچ عنوان نباید به عسل حرارت دهید و عسل نباید گرم شود .

چرا که حرارت ، عسل را به یک ماده سمی و خطرناک تبدیل می‌کند .

پس بهتر است که برای جلوگیری از سفت شدن عسل ، آن را خارج از یخچال نگهداری کنید .

از ورود اجسام آلوده همچون قاشق به داخل عسل خودداری کنید .

همچنین اگر احساس کردید که عسل شما آبکی شده ( میزان آب موجود در آن افزایش یافته )

و طعم متفاوتی گرفته ، از مصرف آن پرهیز کنید .

اگر عسل مدت زمان زیادی باقی بماند ، خراب می‌شود ؟

عسل یکی از قدیمی‌ترین خوراکی‌هایی است که انسان‌ها از هزاران سال پیش از آن استفاده می‌کنند .

در بعضی از کوزه‌های باستانی یافت شده در مقبره‌های مصر ، آثار عسل پیدا شده است .

عسل دارای خواصی است که باعث می‌شود مدت زمان طولانی بدون خراب شدن باقی بماند .

قند زیاد و رطوبت کم ، اسیدی بودن و آنزیم‌های ضد میکروبی تولید شده

توسط زنبورها در عسل ، مانع از فاسد شدن آن می‌شوند .

به‌طورکلی باید بگوییم که عسل تنها غذایی است که فاسد نمی‌شود و اگر مدت زیادی

هم باقی بماند خراب نخواهد شد .

البته با گذشت زمان ممکن است که رس ببندد و این رس بستن  اصلا اتفاق بدی نیست .

رس کردن یا بلوری شدن ، در زبان عامه مردم به اشتباه به شکرک زدن معروف شده ،‌

درحقیقت از ویژگی‌های عسل طبیعی است .

عسل طبیعی حتما رس می‌کند . عسل تقلبی شکرک میزند  .

اما اگر عسلی رس نکرد یعنی حتما تقلبی است .

زمان رس کردن عسل بستگی به رطوبت عسل، دمای محیط و میزان گلوکز عسل دارد .

عسل و شکر

چرا عسل فاسد نمی‌شود ؟

آیا عسل فاسد می‌شود؟

همان طور که در بالا هم اشاره کردیم ، وجود بعضی خواص در عسل باعث می‌شود

که این شیرین کننده طبیعی در طول زمان فاسد نشود .

۱. قند بالا و رطوبت کم

۸۰ درصد عسل از قند تشکیل شده است که می‌تواند مانع رشد بسیاری از انواع میکروب‌ها

مانند باکتری‌ها و قارچ‌ها شود .

قند زیاد در عسل به معنای  بالا بودن فشار اسمزی است .

فشار اسمزی یا فشار تورگور فشاری است که باید بر مایع وارد شود ،

تا مانع حرکت آن مایع از بین یک غشای نیمه تراوا ( دارای تراوایی نسبی ) شود .

بالا بودن فشار اسمزی در عسل باعث می‌شود که آب از سلول‌های میکروب‌ها

بیرون رفته و رشد و تولید مثل آن‌ها متوقف شود .

عسل حدود 17 تا 20 درصد از آب تشکیل شده و درنتیجه فعالیت آب در عسل بسیار کم است .

به همین دلیل هیچ تخمیر یا خرابی در عسل اتفاق نمی‌افتد .

همچنین با توجه به اینکه عسل کاملا متراکم است ، اکسیژن نمی‌تواند به راحتی درون آن حل شود .

این اتفاق مانع از رشد و تکثیر بسیاری از میکروب‌ها می‌شود .

۲. اسیدی بودن

pH عسل از 3/5 تا 4/5 متغیر است .

به طور میانگین pH عسل را می‌توان 3/9 در نظر گرفت که کاملا اسیدی است .

اسیدی بودن آن به دلیل وجود اسید گلوکونیک است ، که در فرایند تهیه شهد و تولید عسل

در این شیرین کننده ایجاد می‌شود .

در ابتدا تصور می‌شود که این خاصیت اسیدی بودن مانع از رشد میکروب‌ها می‌شود .

اما تحقیقات  انجام شده در انواع pH نشان داد که تفاوت معناداری در فعالیت ضد میکروبی

به دلیل اسیدی بودن عسل وجود ندارد .

با این‌حال محیط اسیدی عسل مانع از رشد باکتری‌های کورینه ‌باکتریوم دیفتری ، اشریشیا کلی ، استرپتوکوک و سالمونلا می‌شود .

به‌طورکلی عسل در از بین بردن باکتری‌های بسیار موثر است و به همین علت

از آن در درمان عفونت‌ها ، زخم‌ها و جای سوختگی استفاده می‌شود .

۳. آنزیم‌های ضد میکروبی

زنبورها هنگام تولید عسل ، آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز را درون شهد ترشح می‌کنند .

این آنزیم در حفظ عسل تاثیر دارد .

در فرایند تولید عسل ، گلوکز اکسیداز قند به اسید گلوکونیک تبدیل شده و همچنین ترکیبی

به نام هیدروژن پراکسید تولید می‌شود .

به نظر می‌رسد که این هیدروژن پراکسید به خواص ضد باکتریایی عسل کمک کرده

و از رشد میکروارگانیسم‌ها جلوگیری می‌کند .

عسل همچنین شامل پلی فنول‌ها ، فلاونوئیدها ، متیل گلیوکسال و پپتیدهای زنبور عسل است .

این ترکیبات روی خواص ضد باکتریایی عسل تاثیر داشته و مانع از خراب شدن آن می‌شوند .

چه زمانی عسل خراب و فاسد می‌شود ؟

با وجود خاصیت ضد میکروبی، اگر عسل به درستی نگهداری نشود ،

می‌تواند خواص خود را از دست داده و حتی مشکلاتی برای سلامتی انسان ایجاد کند .

۱. ممکن است آلوده باشد .

درست است که عسل خاصیت ضد میکروبی دارد ، اما بااین‌حال این امکان هم وجود دارد

که عسل حاوی میکروب هم باشد .

این میکروب‌ها ممکن است که از گرده‌ها ، گرد و غبار یا دستگاه گوارش زنبورها به عسل منتقل شوند .

به دلیل خاصیت ضد میکروبی ، مقدار آن‌ها در عسل کم خواهد بود و در آن تکثیر نخواهند شد ،

اما این به معنای نبودن ۱۰۰ درصدی میکروب در عسل نیست .

برای مثال عسل حاوی باکتری بوتولیسم است .

این باکتری اگر چه برای بزرگسالان هیچ خطری ندارد ، اما برای کودکان زیر یک سال

به شدت خطرناک بوده و می‌تواند باعث مرگ آن‌ها شود .

۲. ممکن است که حاوی ترکیبات سمی باشد .

هنگامی که زنبورها از شهد گل‌ها تغذیه می‌کنند ، ممکن است

که سموم این گل‌ها را هم جذب کرده و به عسل منتقل کنند .

به عنوان مثال عسل تولید شده از گل آزالیا زرد می‌تواند باعث سرگیجه ، حالت تهوع و مشکل

در ضربان قلب یا فشار خون شود .

۳. ممکن است که عسل تقلبی باشد .

معمولا برای افزایش حجم و کاهش هزینه‌ها ، زنبورها را با شربت‌های شکر از ذرت ، نیشکر و چغندر تغذیه کرده

یا این شربت را به محصول نهایی اضافه می‌کنند .

همچنین ممکن است که عسل را قبل از رسیدن آن ، برداشت کنند .

در چنین شرایطی میزان آب در عسل بیشتر بوده و می‌تواند باعث مشکلاتی شود .

۴. نگهداری نادرست، می‌تواند عسل را خراب کند .

اگر عسل به درستی نگهداری نشود ، ممکن است که خواص ضد میکروبی

خود را از دست بدهد و به مرور زمان خراب شود .

برای مثال اگر درب ظرف عسل باز بماند یا به خوبی بسته نشود ، ممکن است که آب موجود در عسل تخمیر شود .

همچنین باز بودن درب ، می‌تواند منجر به ورود میکروب‌ها و باکتری‌ها در عسل ‌شود .

گرم کردن عسل هم می‌تواند منجر به تولید HMF در عسل شده و آن را یه یک ماده سمی و خطرناک تبدیل کند .

عسل ترش شده چیست ؟

عسل ترش یک عسل واقعی نیست . چند سال پیش ادعا شد

که عسل ترش برای درمان سرطان بی‌نظیر است .

اما باید به شما بگوییم که این ادعا نادرست بوده و عسلی به نام عسل ترش نداریم .

البته در آمریکا عسلی با نام «چوب‌ ترش» به فروش می‌رسد

که این عسل طعم شیرینی داشته و اصلا ترش نیست .

عسل چوب ترش آمریکایی از شهد شکوفه درخت چوب بلوط تهیه می‌شود .

با این‌حال باید بگوییم که به ادعاهای نادرست درباره عسل ترش و خواص ضد سرطانی آن توجهی نکنید .

منبع نوشته آیا عسل فاسد می‌شود؟              https://www.thespruceeats.com/does-honey-go-bad-1388300

 

4 thoughts on “آیا عسل فاسد می‌شود؟

  1. فایقه ذاکر says:

    خیلی خوب بود کاش راه تشخیص عسل طبیعی از عسل کارخانه ای را هم اضاقه میکردید

  2. موسوی says:

    به مدت دو سال عسلی را در ظرف پلاستیکی نگهداری کردیم و در هوای گرم بوده الان طعم آن کمی ترش شده و بو گرفته است رنگش تغییر نکرده چه باید کرد

    • مدا says:

      اولین اشتباه استفاده از ظرف پلاستیکی است
      و احتمالا قاشق خیس یا رطوبت وارد عسل شده و باعث ترش شدن آن شده
      یا دلیل بوی آن می تواند ظرف پلاستیکی بوده به دلیل اسیدی بودن عسل

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *