آیا عسل فاسد میشود؟
عسل یکی از قدیمیترین خوراکیهای جهان است که از هزاران سال پیش تاکنون مورد استقبال انسانها بوده است .
این شیرین کننده طبیعی که خواص درمانی بسیاری دارد ،
فاسد نشده و اگر به درستی از آن نگهداری شود ، طعم و خواص خود را تا مدتها حفظ میکند .
در ادامه همراه باشید تا ببینیم که
آیا عسل فاسد میشود؟ یا نه ؟
شرایط نگهداری عسل چگونه است ؟
شرایط نگهداری عسل سخت نیست و با رعایت بعضی نکات ساده میتوانید به خوبی عسل را در خانه نگه دارید .
عسل را در ظروف شیشهای با دربهای محکم نگه دارید .
ظروف عسل خود را در محیطی خنک و خشک بگذارید .
بهترین دما برای نگهداری عسل 15 درجه سانتیگراد است .
اما بهطورکلی دمای اتاق خنک از 15 تا 20 درجه سانتیگراد برای نگهداری عسل مناسب است .
بهتر است که عسل را در یخچال نگذارید .
چرا که فرایند رس بستن در یخچال به سرعت اتفاق میافتد و بافت عسل سفت میشود .
اگر بافت عسل سفت شود، احتمالا برای نرم کردن آن به سراغ حرارت دادن عسل میروید .
اما باید به شما بگوییم که به هیچ عنوان نباید به عسل حرارت دهید و عسل نباید گرم شود .
چرا که حرارت ، عسل را به یک ماده سمی و خطرناک تبدیل میکند .
پس بهتر است که برای جلوگیری از سفت شدن عسل ، آن را خارج از یخچال نگهداری کنید .
از ورود اجسام آلوده همچون قاشق به داخل عسل خودداری کنید .
همچنین اگر احساس کردید که عسل شما آبکی شده ( میزان آب موجود در آن افزایش یافته )
و طعم متفاوتی گرفته ، از مصرف آن پرهیز کنید .
اگر عسل مدت زمان زیادی باقی بماند ، خراب میشود ؟
عسل یکی از قدیمیترین خوراکیهایی است که انسانها از هزاران سال پیش از آن استفاده میکنند .
در بعضی از کوزههای باستانی یافت شده در مقبرههای مصر ، آثار عسل پیدا شده است .
عسل دارای خواصی است که باعث میشود مدت زمان طولانی بدون خراب شدن باقی بماند .
قند زیاد و رطوبت کم ، اسیدی بودن و آنزیمهای ضد میکروبی تولید شده
توسط زنبورها در عسل ، مانع از فاسد شدن آن میشوند .
بهطورکلی باید بگوییم که عسل تنها غذایی است که فاسد نمیشود و اگر مدت زیادی
هم باقی بماند خراب نخواهد شد .
البته با گذشت زمان ممکن است که رس ببندد و این رس بستن اصلا اتفاق بدی نیست .
رس کردن یا بلوری شدن ، در زبان عامه مردم به اشتباه به شکرک زدن معروف شده ،
درحقیقت از ویژگیهای عسل طبیعی است .
عسل طبیعی حتما رس میکند . عسل تقلبی شکرک میزند .
اما اگر عسلی رس نکرد یعنی حتما تقلبی است .
زمان رس کردن عسل بستگی به رطوبت عسل، دمای محیط و میزان گلوکز عسل دارد .
چرا عسل فاسد نمیشود ؟
آیا عسل فاسد میشود؟
همان طور که در بالا هم اشاره کردیم ، وجود بعضی خواص در عسل باعث میشود
که این شیرین کننده طبیعی در طول زمان فاسد نشود .
۱. قند بالا و رطوبت کم
۸۰ درصد عسل از قند تشکیل شده است که میتواند مانع رشد بسیاری از انواع میکروبها
مانند باکتریها و قارچها شود .
قند زیاد در عسل به معنای بالا بودن فشار اسمزی است .
فشار اسمزی یا فشار تورگور فشاری است که باید بر مایع وارد شود ،
تا مانع حرکت آن مایع از بین یک غشای نیمه تراوا ( دارای تراوایی نسبی ) شود .
بالا بودن فشار اسمزی در عسل باعث میشود که آب از سلولهای میکروبها
بیرون رفته و رشد و تولید مثل آنها متوقف شود .
عسل حدود 17 تا 20 درصد از آب تشکیل شده و درنتیجه فعالیت آب در عسل بسیار کم است .
به همین دلیل هیچ تخمیر یا خرابی در عسل اتفاق نمیافتد .
همچنین با توجه به اینکه عسل کاملا متراکم است ، اکسیژن نمیتواند به راحتی درون آن حل شود .
این اتفاق مانع از رشد و تکثیر بسیاری از میکروبها میشود .
۲. اسیدی بودن
pH عسل از 3/5 تا 4/5 متغیر است .
به طور میانگین pH عسل را میتوان 3/9 در نظر گرفت که کاملا اسیدی است .
اسیدی بودن آن به دلیل وجود اسید گلوکونیک است ، که در فرایند تهیه شهد و تولید عسل
در این شیرین کننده ایجاد میشود .
در ابتدا تصور میشود که این خاصیت اسیدی بودن مانع از رشد میکروبها میشود .
اما تحقیقات انجام شده در انواع pH نشان داد که تفاوت معناداری در فعالیت ضد میکروبی
به دلیل اسیدی بودن عسل وجود ندارد .
با اینحال محیط اسیدی عسل مانع از رشد باکتریهای کورینه باکتریوم دیفتری ، اشریشیا کلی ، استرپتوکوک و سالمونلا میشود .
بهطورکلی عسل در از بین بردن باکتریهای بسیار موثر است و به همین علت
از آن در درمان عفونتها ، زخمها و جای سوختگی استفاده میشود .
۳. آنزیمهای ضد میکروبی
زنبورها هنگام تولید عسل ، آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز را درون شهد ترشح میکنند .
این آنزیم در حفظ عسل تاثیر دارد .
در فرایند تولید عسل ، گلوکز اکسیداز قند به اسید گلوکونیک تبدیل شده و همچنین ترکیبی
به نام هیدروژن پراکسید تولید میشود .
به نظر میرسد که این هیدروژن پراکسید به خواص ضد باکتریایی عسل کمک کرده
و از رشد میکروارگانیسمها جلوگیری میکند .
عسل همچنین شامل پلی فنولها ، فلاونوئیدها ، متیل گلیوکسال و پپتیدهای زنبور عسل است .
این ترکیبات روی خواص ضد باکتریایی عسل تاثیر داشته و مانع از خراب شدن آن میشوند .
چه زمانی عسل خراب و فاسد میشود ؟
با وجود خاصیت ضد میکروبی، اگر عسل به درستی نگهداری نشود ،
میتواند خواص خود را از دست داده و حتی مشکلاتی برای سلامتی انسان ایجاد کند .
۱. ممکن است آلوده باشد .
درست است که عسل خاصیت ضد میکروبی دارد ، اما بااینحال این امکان هم وجود دارد
که عسل حاوی میکروب هم باشد .
این میکروبها ممکن است که از گردهها ، گرد و غبار یا دستگاه گوارش زنبورها به عسل منتقل شوند .
به دلیل خاصیت ضد میکروبی ، مقدار آنها در عسل کم خواهد بود و در آن تکثیر نخواهند شد ،
اما این به معنای نبودن ۱۰۰ درصدی میکروب در عسل نیست .
برای مثال عسل حاوی باکتری بوتولیسم است .
این باکتری اگر چه برای بزرگسالان هیچ خطری ندارد ، اما برای کودکان زیر یک سال
به شدت خطرناک بوده و میتواند باعث مرگ آنها شود .
۲. ممکن است که حاوی ترکیبات سمی باشد .
هنگامی که زنبورها از شهد گلها تغذیه میکنند ، ممکن است
که سموم این گلها را هم جذب کرده و به عسل منتقل کنند .
به عنوان مثال عسل تولید شده از گل آزالیا زرد میتواند باعث سرگیجه ، حالت تهوع و مشکل
در ضربان قلب یا فشار خون شود .
۳. ممکن است که عسل تقلبی باشد .
معمولا برای افزایش حجم و کاهش هزینهها ، زنبورها را با شربتهای شکر از ذرت ، نیشکر و چغندر تغذیه کرده
یا این شربت را به محصول نهایی اضافه میکنند .
همچنین ممکن است که عسل را قبل از رسیدن آن ، برداشت کنند .
در چنین شرایطی میزان آب در عسل بیشتر بوده و میتواند باعث مشکلاتی شود .
۴. نگهداری نادرست، میتواند عسل را خراب کند .
اگر عسل به درستی نگهداری نشود ، ممکن است که خواص ضد میکروبی
خود را از دست بدهد و به مرور زمان خراب شود .
برای مثال اگر درب ظرف عسل باز بماند یا به خوبی بسته نشود ، ممکن است که آب موجود در عسل تخمیر شود .
همچنین باز بودن درب ، میتواند منجر به ورود میکروبها و باکتریها در عسل شود .
گرم کردن عسل هم میتواند منجر به تولید HMF در عسل شده و آن را یه یک ماده سمی و خطرناک تبدیل کند .
عسل ترش شده چیست ؟
عسل ترش یک عسل واقعی نیست . چند سال پیش ادعا شد
که عسل ترش برای درمان سرطان بینظیر است .
اما باید به شما بگوییم که این ادعا نادرست بوده و عسلی به نام عسل ترش نداریم .
البته در آمریکا عسلی با نام «چوب ترش» به فروش میرسد
که این عسل طعم شیرینی داشته و اصلا ترش نیست .
عسل چوب ترش آمریکایی از شهد شکوفه درخت چوب بلوط تهیه میشود .
با اینحال باید بگوییم که به ادعاهای نادرست درباره عسل ترش و خواص ضد سرطانی آن توجهی نکنید .
منبع نوشته آیا عسل فاسد میشود؟ https://www.thespruceeats.com/does-honey-go-bad-1388300
خیلی خوب بود کاش راه تشخیص عسل طبیعی از عسل کارخانه ای را هم اضاقه میکردید
فقط آزمایش و شناخت زنبوردار