موم زنبور عسل چیست؟
بعد از عسل ، موم مهمترین فرآوردهی زنبور عسل به شمار میآید .
موم زنبور عسل از شان عسل تهیه میشود .
موم عسل میتواند رنگهای متنوعی از سفید تا زرد و قهوهای داشته باشد .
این تنوع رنگ در موم عسل به دلیل تغذیه زنبور عسل از انواع گردههای گل است .
از موم عسل در غذاها و نوشیدنیها به عنوان یک ماده سفت کننده استفاده میشود .
همچنین موم زنبور عسل فواید و خواص درمانی بسیاری دارد .
کاهش کلسترول ، تسکین درد ، درمان التهاب و تورم ، عفونتهای قارچی و بیماریهای پوستی بعضی از خواص درمانی موم عسل است .
همچنین به دلیل خاصیت سفت کنندگی و رایحهای که دارد ، از موم در تهیه لوازم آرایشی ، عطرها و صابونها استفاده میشود .
در ادامه همراه باشید تا با کاربرد موم زنبور عسل بیشتر آشنا شوید .
موم زنبور عسل چیست؟
موم زنبور عسل از غدد قسمت شکم زنبورهای کارگر ترشح میشود .
موم تازه شفاف و بیرنگ است که پس از جویدن گردههای گل توسط زنبورهای کارگر و ترکیب با آن ، رنگ به خود میگیرد .
رنگ موم عسل نسبت به نوع گرده گل میتواند از سفید تا زرد و قهوهای باشد .
معمولا ترکیب با صمغها و روغنهای گرده گلها باعث زرد شدن و قهوهای شدن موم میشود .
زنبور عسل از موم برای ساختن سلولهای موجود در شان عسل استفاده میکند .
این سلولها محل ذخیره عسل و زندگی لاروها هستند .
مومی که محل زندگی لاروهاست ، معمولا رنگ تیرهتری دارد .
بهطورکلی موم عسل دارای ناخالصی است و پیش از استفاده حتما باید پردازش شود .
زنبورداران برای استخراج عسل و موم آن ، کلاهک هر شان را با یک وسیله تیز مانند چاقو میبرند .
موم ساختاری خشک و سفت دارد و در اثر حرارت ذوب شده و تغییر رنگ میدهد .
استرهای اسید چرب ، هیدورکربن ، مونواسترها و الکلهای بلند زنجیره از ترکیبات شیمیایی موجود در موم هستند .
به دلیل آنکه مونواسترهای موم زنبور عسل در معده انسان به مقدار خیلی کمی تجزیه میشود ،
این فرآورده زنبور عسل خیلی ارزش غذایی بالایی برای مصرف به عنوان خوراکی ندارد .
خواص و کاربرد موم زنبور عسل
موم عسل کاربردهای فراوانی دارد .
از این موم در تولید غذا، لوازم آرایشی و داروهای پزشکی استفاده میشود .
سه نوع محصول از موم به دست میآید که هرکدام فواید و کاربرد خاص خود را دارند .
موم زرد ، موم سفید و موم نهایی این سه محصول هستند .
موم زرد ، همان مومی است که مستقیما از شان عسل به دست میآید و معمولا همراه با عسل به عنوان خوراکی فروخته میشود .
این موم زرد را میتوان به عنوان خوراکی همراه با عسل مصرف کرد ، درست است که بافت سختی دارد اما در بدن انسان نرم میشود .
بهطورکلی موم و موم زرد ارزش غذایی چندانی به عنوان یک خوراکی ندارند .
موم سفید ، مومی خالص و پردازش شده است که ناخالصیهای موم را از آن حذف میکنند .
این نوع موم پردازش و خالص شده در تهیه غذا ، لوازم آرایشی و درمان بیماریها کاربرد دارد .
موم نهایی ، مومی است که با الکل تیمار میشود .
کاربرد غذایی موم زنبور عسل
موم عسل را میتوان به عنوان یک خوراکی مصرف کرد .
همچنین برای محافظت از مواد خوراکی در برابر هوا و کپک زدن ، از موم زنبور عسل استفاده میشود .
بهطورکلی موم عسل خاصیت سفت کنندگی دارد و برای همین برای سفت کردن بافت مواد غذایی کاربرد دارد .
همچنین از موم به عنوان یک ترکیب طبیعی در آدامس هم استفاده میشود .
فواید و خواص درمانی موم زنبور عسل
از موم زنبور عسل به خاطر خواصی که دارد در درمان بیماریهایی همچون
شقاق مقعدی ، سوختگی ، خارش پوست ، بثورات پوستی ، بواسیر ، زخمهای داخل دهان ، کلسترول بالا ، درد ، سکسکه و اسهال استفاده میشود .
برای مثال برای بهبود مشکلات پوستی میتوان مقداری موم را روی محل زخم یا خارش مالید .
همچنین برای تسکین درد میتوان مقداری موم عسل را به عنوان خوراکی مصرف کرد .
در داروهای متنوعی هم برای درمان این بیماریها ، موم زنبور عسل به عنوان یک ترکیب طبیعی وجود دارد .
کاربرد موم زنبور عسل در لوازم آرایشی
از موم زنبور عسل به خاطر خواصی که برای پوست و مو دارد در تولید لوازمهای آرایشی
مثل کرمهای پوست ، رژ لب و ماسکها استفاده میشود .
موم عسل میتواند پوست را نرم و مرطوب کند و خاصیت ترمیم کنندگی دارد .
مصارف خانگی موم عسل
در گذشته از موم عسل برای تولید شمع استفاده میکردند .
درحال حاضر هم موم زنبور عسل در صنعت شمعسازی کاربرد دارد .
همچنین این موم برای شفاف کردن و براق کردن سطوح چوبی ، تهیه بالم خانگی لب و ضدآب کردن کفشها کاربرد دارد .
برای مثال اگر میتوانید از موم زنبور عسل به عنوان یک لایه محافظ روی کفش خود استفاده کنید
تا آن را در برابر آب و سایر عوامل محیطی مقاومتر کنید .
فقط کافی است که مقداری موم را روی کفش خود بمالید و اجازه دهید تا خشک شود .
برای پولیش کردن و براق کردن وسایل چوبی خود در منزل مثل مبلمان هم میتوانید
مقداری موم زنبور عسل را با روغن نارگیل مخلوط کرده و آن را روی حرارت ذوب کنید .
سپس بعد از خنک شدن آن را روی پارچه قرار دهید و وسایل خود را به آرامی پولیش کنید .
آیا میتوان موم عسل را خورد؟
مصرف خوراکی موم زنبور عسل بیخطر است و مضراتی ندارد .
بهطورکلی میتوان موم عسل را هم به عنوان خوراکی مصرف کرد و هم روی پوست قرار داد .
موم بافت سفت و چسبناکی دارد ، اما در بدن انسان پس از مصرف نرم میشود .
بااینحال موم زنبور عسل ارزش غذایی بالایی ندارد و نمیتواند جایگزین عسل شود .
در دوران بارداری و شیردهی هم پیشنهاد میشود که پیش از مصرف موم عسل ، با پزشک خود مشورت کنید .
بره موم چیست و چه تفاوتی با موم عسل دارد؟
بره موم مادهای شبیه به موم زنبور عسل است اما با آن تفاوت دارد .
بره موم حالتی خمیری و چسبناک دارد و به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده
در درمان و پیشگیری از بیماریهای بسیاری مثل سرطان و فشار خون موثر است .
به دلیل همین خاصیت ضد عفونی کنندگی ، بره موم در ابتدای کندو قرار دارد و مانع از ورود بیماریها به داخل کندو میشود .
این ماده همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی داشته و ترکیبی از موم و رزین است که از جوانه گلها تهیه میشود .
منبع https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-305/beeswax